Gennyes méhgyulladás

Tücsi, a 12 éves beagle napok óta levert, étvágytalan volt. Gazdája elmondása szerint nagyon sok vizet is ivott. Mikor beléptek vele a rendelőbe, nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy mi lehet a baja ennek az öreg kutyahölgynek.

A hasa nagyon nagynak tűnt, érintésre fájdalmas volt. A hüvelyéből vörösesbarna, sűrű, nyúlós váladék ürült megállás nélkül. Nem volt ivartalanítva korábban, és kiskutyákat sem ellett még soha. A biztos diagnózis érdekében csináltam még gyorsan egy ultrahangos vizsgálatot is, melyen a húgyhólyag környékén két nagy sötét folt vált láthatóvá. A diagnózisban most már 100%-ra biztos voltam: gennyes méhgyulladással álltunk szemben.

 

gennyes méhgyulladás – megnövekedett hasterime a kitágult, gennyel telt méhszarvak miatt

a hüvelyből nagy mennyiségben ürülő, és a fartájékra kenődő véres- gennyes méhtartalom

 

 

 

 

 

 

 

 

gennyes méhgyulladás ultrahang képe: a fekete folt a kép felső részén a húgyhólyag, az alatta lévő fekete képletek a kitágult méáhszarvak

A gennyes méhgyulladás (pyometra) egy gyakori, veszélyes megbetegedés, amely a közép vagy időskorú, tenyésztésbe nem vett, nem ivartalanított kutyák és macskák nőstény egyedeit érinti, de előfordulhat fiatal állatoknál is. A gennyes méhgyulladás kiváltó oka még nem minden részletében ismert, de biztos, hogy kialakulásában nagy szerepet játszanak az ivarzás során felszabaduló hormonok méhnyak-megnyitó hatása, a hüvely nyálkahártya baktériumokkal szembeni ellenálló képességének gyengülése. Leegyszerűsítve a dolgot, ha egy nőstény állat túl sokszor ivarzik anélkül, hogy párzana, tehát nem termékenyül meg, akkor várható, hogy előbb-utóbb gennyes méhgyulladása lesz. Innen terjedt el az a tévhit, amely szerint minden nősténynek egyszer ellenie kell… Ez nem igaz, mert attól még,hogy egyszer ellik, később ugyanúgy lehet gennyes méhgyulladása. Ami viszont biztosan igaz, az hogy amelyik nőstény ivartalanításra kerül, és a műtét során a méhe is eltávolításra kerül, annak nem lesz méhgyulladása.

 

A gennyes méhgyulladásnak a tünetek szempontjából lefolyása és súlyossága szerint két formája van:

  1. Az egyik esetben a méhnyak nyitott, és a méhből folyamatosan ürül a gennyes méhtartalom. Ennek színe változó lehet, a krémszínűtől egészen a vörösbarnáig. Ez utóbbi, vöröses ürítés megtévesztő, ugyanis nagyon hasonlít a tüzeléskor ürülő véres jellegű hüvelyváladékhoz. A mit sem sejtő állattartó azt gondolja, hogy a kutya csak tüzel. Akkor tűnik fel, hogy valami nincsen rendben ezzel a tüzeléssel, amikor az már hetek óta fennáll, és változatlan intenzitással ugyanúgy ürül a hüvelyből a véres váladék, illetve akkor, ha az addig látszólag egészséges kutya egyszer csak levertté válik (bezárul a méhnyak, és a tartalom már nem tud ürülni), feltűnően sokat iszik, a hasa megnagyobbodik. Amennyiben a méhnyak nyitott, a méhtartalom el tud távozni a méhből, a betegség lassabban rosszabbodik és kevésbé heveny lefolyású, mint a másik formája.
  2. A méhnyak zárt, a gyorsan felhalmozódó gennyes tartalom nem tud kiürülni a méhből. Ebben az esetben a beteg kutya vagy macska napokon belül nagyon rosszul lesz. A gennyes tartalom a méhében egyre csak szaporodik, a vesék és a máj is károsodnak a méhből a vérkeringésbe jutó kóros tartalom miatt. Az állat lázas, étvágytalan, viszont nagyon sokat iszik,  a has nagy lesz, tapintásra feszes és fájdalmas. mivel a méhből nem tud kiürülni a gennyes váladék, és az egyre csak szaporodik, kezelés híján a méhfal megreped, a hashártyára juttatva annak fertőző tartalmát. A gennyes hashártya gyulladás és a következményes szepszis pedig szinte biztosan az állat halálát okozza.

Tücsi szerencsés volt, annak ellenére, hogy már legalább egy hete beteg volt, a gennyes méhtartalom egy része ki tudott ürülni, ezért nem repedt meg a méhe.

Azonnali infúzió és antibiotikumos kezelés után a műtét mellet döntöttem, és a has feltárása után rögtön szembe is tűnt a hatalmasra tágult méh, melyet el is távolítottam.

a műtét során feltárt hatalmasra tágult méhszarvak

… és az eltávolított méh, súlya közel 1 kg volt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műtét után Tücsi még két napig kapott infúziós kezelést, és hamarosan állapota rendeződött, étvágya visszatért, kedve jobb lett, hasának mérete lecsökkent és megszűnt a hüvelyfolyás is – Tücsi meggyógyult.

A gennyes méhgyulladás kezelése tehát műtéti úton lehetséges, el kell távolítani a megbetegedett, hatalmasra kitágult méhet a petefészkekkel együtt. A helyzet súlyosságától függően, rövidebb-hosszabb ideig antibiotikumos, és gyakran napokig tartó infúziós kezelésben is részesíteni kell az állatot a műtét előtt és után.

Gennyes méhgyulladásban megbetegedett értékes tenyészállatoknál, ahol fontos, hogy az állat a jövőben még utódokat hozzon a világra, meg lehet kísérelni a gennyes méhgyulladás kezelését gyógyszeresen is abban az esetben, ha a betegség korán felismerésre került és nem annyira súlyos, hogy azonnali méhrepedés fenyegetné az állat életét. Ezek a gyógyszerek hormonok, amelyek funkciója az, hogy a méhnyak megnyíljon, a gennyes méhtartalom kiürüljön, és a felborult hormonháztartás rendeződjön. A kezelés hosszadalmas, költséges, és nem mindig eredményes. Ha sikeres, akkor fontos, hogy a következő ivarzás alkalmával a kutya vagy macska vemhesüljön, mert a gennyes méhgyulladás kiújulásra hajlamos.

Annak ellenére, hogy ez a betegség főleg az idősebb korosztályt érinti, időnként fiatal állatok is megbetegedhetnek benne. Az alábbi képen egy fiatal, másfél éves macskából kioperált gennyes méhet láthatunk.

A gennyes méhgyulladást is jobb megelőzni, mint orvosolni, és a megelőzés nem más, mint a tenyésztésre nem szánt nőivarú kutyák és macskák ivartalanítása. 

Dr. Mérő állatorvosi rendelő és állatorvosi ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom vonzáskörzetében

 

A kutyám, macskám sokat iszik, és sokat pisil. Mi lehet a baja?

A kutyák és a macskák fokozott vízivása és vizelet ürítése viszonylag gyakran előfordul. Ennek számos oka lehet. Fontos elkülöníteni, hogy az állapot átmeneti vagy tartós-e. Amennyiben a feltűnően megnövekedett vízivás és vizelet ürítés több, mint három-négy napig fennáll, mindenképpen érdemes állatorvossal konzultálni az ügyben.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A kutyák neveléséről

” A legtöbb kutyatulajdonosnak hosszas tanulás árán sikerül elérnie, hogy engedelmeskedjen a kutyájának” (Robert Morley)

mancs és kézA legtöbb kutyatartó azt szeretné, ha kutyája jól nevelt és megbízható társa lenne, akivel öröm együtt tölteni a hétköznapokat, a szabadidőt. Egyesek olyan elvárásokat támasztanak kutyájuk felé, hogy speciális feladatokat is ellásson: őrizze a házat, segítse a vadászt, terelje a nyájat, hozza be az újságot stb. Mások elvárják, hogy előkelő pedigréjű kedvencük kiállításon, tenyészszemlén, munkaversenyen eredményesen szerepeljen, sok büszkeséget és örömet okozva tulajdonosának. Némelyek viszont annyival is bőven beérnék, ha kutyájuk nem szökne el otthonról, nem tenné tönkre a fáradságos munkával ültetett virágágyást, vagy nem „kopasztaná” a tyúkokat.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A védőoltásokról általában

„Bölcs ember nem kerül olyan csapdába, amelyből okos ember kimászik…” (közmondás)

kutya oltás

a betegségek megelőzésének fontos része az elérhető védőoltások által történő immunizálás

Ebben az írásban a fertőző betegségek megelőzéséről lesz szó.
A fertőző betegségeket kórokozók idézik elő, mégpedig a szervezetben történő megtelepedésük, szaporodásuk és anyagcsere-folyamataik révén. A kórokozók legtöbbször vírusok, baktériumok, élősködők és gombák. Az ellenük történő védekezés lehetséges védőoltások által, illetve olyan védőeszközök alkalmazása révén, amelyek nem engedik a kórokozókat hozzáférni a megvédendő szervezethez vagy szervekhez.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Sokba kerül az állatorvos? Ugyan már…

01202012_Dogs_Money_article

Az állatorvosi költségek világszerte nagyon magasak

Sokba kerül az állatorvos? És ha azt mondom, hogy nem igaz?

Az egyik legfőbb kérdés, amikor megcsörren a telefonom állatorvosi hívások alkalmával az szokott lenni, hogy mennyibe kerül a kezelés, a műtét, a kiszállás stb.? Most őszintén? Sokba! Néha nagyon is sokba… Egy kattintás ide a folytatáshoz….