Sokba kerül az állatorvos? Ugyan már…

01202012_Dogs_Money_article

Az állatorvosi költségek világszerte nagyon magasak

Sokba kerül az állatorvos? És ha azt mondom, hogy nem igaz?

Az egyik legfőbb kérdés, amikor megcsörren a telefonom állatorvosi hívások alkalmával az szokott lenni, hogy mennyibe kerül a kezelés, a műtét, a kiszállás stb.? Most őszintén? Sokba! Néha nagyon is sokba…

Az állatorvosi szolgáltatások világszerte drágák, aminek számos oka van. Ezekről is szó lesz egy későbbi írásban, de a lényeg az, hogy az állatorvos drága, pláne a magyar átlagfizetésekhez képest. Állattartóként, de állatorvosként is nagyon nehéz szembesülni azzal a problémával, hogy szeretjük az állatot, látjuk rajta, hogy beteg, szenved, vagy valami nem stimmel vele, szeretnénk megvizsgáltatni és meggyógyítani, de egyszerűen nem tudunk erre sok pénzt áldozni. Ez különösen egy hirtelen jött balesetnél, sérülésnél vagy más, előre nem várt betegségnél okoz érzelmi, morális és főleg – anyagi problémát.

Mit lehet akkor tenni? El kell fogadnunk, hogy ez a helyzet, és ha van pénz, akkor kezeltetjük beteg kutyánkat vagy macskánkat, ha nincsen, akkor pedig akár mennyire is fáj, nem tudunk segíteni bajba jutott kedvencünkön? Ki vagyunk szolgáltatva anyagi helyzetünknek, és az állatorvosi díjszabásoknak? Tehetetlenül kell végignéznünk nekünk, és családtagjainknak kedvencünk szenvedését, pusztán azért, mert nem tudjuk kifizetni a gyógyítását? Hogyan magyarázzuk meg ezt gyermekeinkenk, ismerőseinkenk, vagy saját magunknak? Elég kétségbeejtő ez a helyzet- nem?

Igen, de nem muszáj, hogy így legyen!

Íme, a jó hír: van már olyan megoldás és lehetőség, amely leveszi vállunkról (és lelkünkről) az állatorvosi költségek viselésének nagy részét. A megoldás neve: Kisállat Biztosítás!

bizt

Drága az állatorvos? A megoldás neve: KISÁLLAT BIZTOSÍTÁS!

Igen, kisállat biztosítás. Olyan biztosítás, amelyet kutyánk, macskánk nevére köthetünk, és fedezi a rá eső állatorvosi költségeket baleset, betegség, vizsgálat, kezelés esetén. Ez úgy hangzik, mintha valamilyen amerikai sci-fi filmben lennénk? Igen, úgy hangzik, de mégis itt vagyunk Magyarországon, és már itt is elérhető – ráadásul egyre több biztosító cégnél – a kisállat biztosítás.

Hogyan működik a kisállat biztosítás?

Általában lakásbiztosítás kiegészítéseként lehet kisállatokra megkötni a biztosítást, de olyan megoldás is létezik, hogy lakásbiztosítástól függetlenül – vagyonbiztosításként válik biztosítottá kis kedvencünk, hiszen a vagyon fogalomkörébe beletartozhat a kutya és a macska is.
A biztosító társaságok feltételként előírhatják a kötelező és a kombinált oltások meglétét, a mikrocsipet és az érvényes kisállat egészségügyi könyvet. A biztosítók betegség, baleset, szükséges állatorvosi vizsgálat, kezelés, gyógyszer vásárlás esetén fizetik vissza az állatorvosnál kifizetett összeget, vagy annak jelentősebb részét.
Hogy pontosan mit, mennyit, mekkora részt, az biztosító és biztosítás függő, de általában elmondható, hogy mindenképpen jelentős mértékben visszatérítik az állatorvosi költségeket. Ha kedvencünk megbetegszik, el kell vinni az állatorvoshoz, és ki kell fizetni a kezelés összegét, majd a kórlapot és a számlát be kell nyújtani a biztosítónak, amely néhány héten belül visszautalja a szóban forgó összeget.
Jó tudni, a félreértések és kellemetlenségek elkerülése végett, hogy azért nem minden állatorvosi műveletet állnak a biztosítók a kisállat biztosítás keretén belül. Amire nem fizetnek, azok a rutin beavatkozások, amelyek nem valamilyen baleset vagy betegség esetén jelentkeznek. Ilyenek pl. az éves oltások, az ivartalanítás (egészséges állat esetén), a kisállat útlevél kiállítás, a megelőző védekezés élősködők ellen, tehát minden megelőző vagy egészséges állattal kapcsolatos állatorvosi kezelés.

Jó, jó, de mibe kerül a kisállat biztosítás, mekkora kiadásokat fedez, és vajon tényleg kifizeti-e az összeget a biztosító, és ha igen, akkor mikor, és mennyit?

Tudom, tudom – mindenkinek vannak rossz kaszkós élményei, így jogosak ezek a kétségek. A jó hír az, hogy tapasztalatom szerint, és olyan ügyfelek elmondása alapján, akik már megkötötték és igénybe is veszik a kisállat biztosítást, nagyon jók a visszajelzések, vagyis a kisállat biztosítás nem kamu! Konkrétan: biztosító társaságtól és a megkötött biztosítás típusától függően, havi 1-2 ezer forintért cserébe, évi 100-500 ezer forintos állatorvosi költség visszatérítésről lehet beszélni! Nem kell hozzá más, csak a megkötött biztosítás, az állat kórlapja és a biztosításra jogosult személy nevére szóló kifizetett számla. Általában egy-két héten belül már utalják is a pénzt az állattartó számlájára.

Mint mondtam, több biztosító is foglalkozik kisállat biztosítások megkötésével. Szeretném kiemelni, hogy nem vagyok biztosítási ügynöke egyik biztosító társaságnak sem, és egyiktől sem kapok jutalékot ezért az írásért, de azért elmondom, hogy a tapasztalatok alapján megbízható cég pl. az Aegon és a Groupama, de szerintem már szinte mindegyik komolyabb biztosítónál elérhető a kisállat biztosítás. A pontos részletek ügyében mindenképpen érdemes felhívni egy vagy több biztosító társaságot és ott érdeklődni a részletek iránt.

Mi kell a kisállat biztosítás megkötéséhez?

Kutya esetében oltási könyv, mikrocsip, macskánál általában elég csupán az oltási könyv, valamit érvényes oltások a fertőző, védőoltás által megelőzhető betegségek ellen. Tehát kutyáknál és macskáknál is kell, hogy legyen érvényes kombinált és veszettség elleni védőoltás.
Ha megvan a biztosítás, akkor le van tudva az anyagi gond, bármilyen baleset, betegség esetén minden vizsgálat, műtét (kivéve a rutin műtétet, mint pl. egy egészséges állat ivartalanítása) máris elvégezhető, és mindjárt nem is kerül olyan sokba az állatorvos, akármiről is legyen szó.

Egy példa: az egyik legdrágább, általam ismert állatorvosi beavatkozás ma Magyarországon, a diszpláziás kutyák részére is már elérhető csípőprotézis beültetés. E nélkül nem tudnak meggyógyulni ebből a fájdalmas betegségből, viszont a csípőprotézis beültetése után teljesen hibátlanul fognak mozogni az érintett ebek. Ennek a műtétnek az ára 300 000 Ft körüli összegbe kerül (csípőnként!). Akár még ezt is fedezheti a biztosító! És máris, ahelyett, hogy tehetetlenül néznék diszpláziás kutyánk egyre súlyosabb fájdalmait egész életén keresztül, lehetőség adódik, hogy havi egy-két ezer forintért cserébe tökéletesen gyógyult állapotban élvezzük társaságát, és mozgását… Jól hangzik – nem? De ha egy fogkőleszedésről, vagy speciális diétás táplálásról beszélünk, akkor is ugyanúgy fedezni fogja a biztosítás a szóban forgó állatorvosi ellátás költségét.

Hogy miért írtam le mindezt? Egyrészt azért, mert nagyon sajnálom azokat az állatokat és tulajdonosaikat, akik nem tudják kifizetni a szükséges állatorvosi ellátás költségeit, és ennek következtében nem kaphatják meg teljes mértékben a szükséges kezeléseket gyógyulásuk érdekében. Másrészt azért, mert a kisállat biztosítással mindenki jól jár:

  1. Az állat, mert költséges kezeltetése elérhetővé válik és gyógyulhat.
  2. Az állattartó, mert lehetősége nyílik megfelelő módon kezeltetni kedvencét és nem kell agyalnia azon, hogy miből fizeti ki az állatorvost.
  3. Az állatorvos, mert minden szakmailag szükséges eszközt bevethet a sikeres kezelés érdekében, és nem szorul arra, hogy a tulajdonos pénztárcájával gondolkozzon.
  4. A biztosító, mert új ügyfelekre és bevételekre tehet szert

Dr. Mérő állatorvosi rendelő, állatorvosi ellátás háznál és állatorvosi ügyelet Tatabánya, Komárom, Oroszlány és Tata környékén.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?