Fúvócsővel a problémás kutyákért

A fúvócső segítségével akár 20 méter távolságról is nagy pontossággal, gyorsan és biztonságosan beoltható, vagy injekciózható egy kutya, amelyet e nélkül az eszköz nélkül nem lehet sehogyan sem megközelíteni vagy rögzíteni.

A fúvócső egy ősi, egyszerű, ám mégis nagyszerű „fegyver”, amelyet elsősorban a dél amerikai indiánok használtak és használnak mind a mai napig.

A fúvócsövet az indiánok vadászathoz használták. A hosszú, egyenes, üreges cső azt a célt szolgálja, hogy a kilégzés erejével adjon lendületet a lövedéknek. Az indiánok által alkalmazott lövedék – a nevét is innen kapó – nyílméreg béka (Phyllobates terribilis) bőréből kiválasztódó mérgezett nyíl volt. Ezeket a mérgezett nyilakat lőtték bele a zsákmányul kiszemelt állat (legtöbbször majmok, kisemlősők) izomzatába, melyek rövid időn belül bénulást szenvedtek. A bénulás miatt már meg tudták közelíteni és el tudták ejteni őket az indiánok.

benemoltasz3Az állatorvosi praxisban általában a szocializálatlan, nagytestű, szabadon vagy (sajnos) megkötve tartott kutyákat kell ilyen módon oltani, mert veszélyes lenne közel menni hozzájuk, vagy megfogni őket. De a félős, ijedős, menekülésre és szökésre hajlamos kisebb testű kutyák esetében is célszerű eszköz lehet a fúvócső.

A fúvócső nem csak oltásokra alkalmas, hanem gyógykezelésre is. Ha pl. egy veszélyes, harapós „hamis” kuvasz lábujjai közé bekerül egy toklász, azt onnan senki el nem távolítja előzetes bódítás nélkül. A fúvócső segítségével azonban távolról, a veszélyt jelentő testi kontaktus nélkül is könnyen bódítható még a legnagyobb testű, legharapósabb kutya is, és a bódítás után már könnyen kezelhető, vagy szállítható állapotba fog kerülni.

Az eszközt ugyanúgy használjuk, mint az indiánok, a különbség a lövedékben van, amely a mi esetünkben az injekciós tűvel felszerelt, állatorvosi hatóanyagot tartalmazó fecskendőt jeleneti. Ezt a fecskendőt nevezzük speciális állatorvosi repülő fecskendőnek.

A speciális repülő fecskendő egy olyan fecskendő, amely sűrített levegő és injekció készítmény tárolására alkalmas, el van látva a levegőben való repülés stabilizálására alkalmas tollazattal, és ki van egyensúlyozva arra, hogy a tűvel felszerelt vége találjon célba.

repülő fecskendő

az állatorvosi fúvócső lövedéke a repülő fecskendő

A fecskendőbe sűrített levegő fogja befecskendezni az állat testébe az injekciós készítményt (oltást, bódítószert, antibiotikumot stb.), abban a pillanatban, amikor a fecskendőre szerelt, szeleppel ellátott tű behatol az állat izomzatába. Maga az ütközés idézi elő a szelep hátra tolódását a tű nyílásáról, és teszi lehetővé az injekció behatolását.

Ez az egész folyamat a másodperc töredéke alatt lezajlik, és mire problémás páciensünk észbe kap, hogy mi is történt, már régen megkapta a szükséges állatorvosi kezelést.

Mennyibe is kerül mindez? A fúvócsöves szolgáltatás mindössze 3000 Ft-os felárral jár a fúvócső nélküli oltások, bódítások mindenkori árához képest.

Dr. Mérő állatorvosi rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom környékén, kis és nagyállatok részére