A védőoltásokról általában

„Bölcs ember nem kerül olyan csapdába, amelyből okos ember kimászik…” (közmondás)

kutya oltás

a betegségek megelőzésének fontos része az elérhető védőoltások által történő immunizálás

Ebben az írásban a fertőző betegségek megelőzéséről lesz szó.
A fertőző betegségeket kórokozók idézik elő, mégpedig a szervezetben történő megtelepedésük, szaporodásuk és anyagcsere-folyamataik révén. A kórokozók legtöbbször vírusok, baktériumok, élősködők és gombák. Az ellenük történő védekezés lehetséges védőoltások által, illetve olyan védőeszközök alkalmazása révén, amelyek nem engedik a kórokozókat hozzáférni a megvédendő szervezethez vagy szervekhez.

A betegségeket jobb megelőzni, mint orvosolni

Tudjuk, hogy az egészség a legdrágább kincs, és hogy a betegségeket jobb megelőzni, mint orvosolni. Így van ez háziállataink esetében is. Azonban az ő esetükben ránk esik a feladat és a felelősség, hogy egészségükről gondoskodjunk.

Állataink egészségét:

  1. megfelelő tartásmóddal
  2. kielégítő táplálással
  3. jó bánásmóddal
  4. a fertőző betegségek megelőzésével
  5. és lelkiismeretes, szakszerű tenyésztéssel

tudjuk biztosítani.

Lényeges, hogy az öt dolog szorosan összefügg, és csak akkor beszélhetünk egészségvédelemről, ha mindegyikre ugyanolyan hangsúlyt fektetünk! 

Ez alkalommal a fertőző betegségek megelőzéséről szólnék. A fertőző betegségeket kórokozók idézik elő, mégpedig a szervezetben történő megtelepedésük, szaporodásuk és anyagcsere-folyamataik révén. A kórokozók legtöbbször vírusok, baktériumok, élősködők és gombák. Az ellenük történő védekezés lehetséges védőoltások által, illetve olyan védőeszközök alkalmazása révén, amelyek nem engedik a kórokozókat hozzáférni a megvédendő szervezethez vagy szervekhez.

Védőoltások

Akárcsak az emberek esetében, az állatok védőoltásokkal való ellátása (vakcinázása, immunizálása) során a szervezet azon csodálatos tulajdonságát igyekszünk kihasználni, hogy ha a szervezet találkozik egy fertőző kórokozóval, és azt leküzdi, akkor ezt a kórokozót „megjegyzi”, és a továbbiakban olyan ellenanyagokat termel, amelyek segítségével ugyanazon kórokozót – egy későbbi időpontban történő ismételt támadás során – gyorsan, hatékonyan, sikeresen és „könnyedén” fogja leküzdeni. Ezért, még egy potenciális és valós megbetegedés kitörése előtt, a megvédendő szervezetbe ártalmatlan, legyengített vagy elölt, de az eredeti kórokozó struktúráját vagy annak jellegzetes, „veszélyes” elemeit tartalmazó készítményt (vakcinát) juttatunk a szervezetbe, amely kiváltja annak ellenanyag termelő képességét, felkészítve azt egy valós támadásra.
Kicsit olyan ez, mint amikor a katonák szituációs hadgyakorlatok során, az ellenség hű hasonmását imitáló papírfigurákon tanulják meg a fegyverhasználatot és a harcászati technikákat, még mielőtt azokkal „élőben” is találkoznának, mintegy a lehető legjobban felkészülve a valós bevetésekre…

Bármely állatfajról legyen szó, a védőoltások beadása során kettős célunk van: az első az állat alap-immunizálása, amelynek során olyan mennyiségű és minőségű ellenanyagszintet hozunk létre, ami elegendő lesz a valós vírusok vagy baktériumok leküzdésére.
A második cél pedig ennek az ellenanyag szintnek a fenntartása a megfelelő időközönként beadott, ún. emlékeztető oltások által.
Ha ezt az immunizálást ismét a hadsereghez, mint védelmi erőhöz hasonlítom, akkor azt mondom, hogy az alapimmunizálás lenne a katonák alapkiképzése, az emlékeztető oltások pedig a rendszeres gyakorlatozás a készenléti szint fenntartása érdekében. Egyik sem ér semmit a másik nélkül.
Ezt fontos tudni, ugyanis nagyon sok tulajdonostól hallom, hogy a kutya megkapta a védőoltásait, amikor még kölyök volt, de azóta már nem kapott semmit (ez is egy gyakori tévhit…). Ez így nem jó, mert a kórokozók többsége nem csak a fiatal állatot támadja meg, hanem a felnőttet is, viszont egy idő után a szervezetből eltűnnek a kölyökkorban kapott, védelmet nyújtó ellenanyagok. Ráadásul, a kórokozók sem maradnak tétlenek, hanem időről-időre módosulnak, változnak, és „igazi ellenséghez” illő módon igyekeznek áttörni a szervezet védelmi vonalát. Így az immunitás szempontjából nem kellően karbantartott szervezet bizony alul maradhat egy megbetegedés esetén…

Ezért nem érdemes kihagyni az ajánlott védőoltások rendszeres ismétlését. Igaz, hogy az oltások beadására pénzt kell áldozni, de ha összevetjük az oltásokra fordított költségeket egy-egy oltás által kivédhető betegség gyógykezelésének összegével, akkor tisztán láthatjuk, hogy sokkal olcsóbb, sokkal bölcsebb dolog a vakcinázást igénybe venni, mintsem később gyógykezeltetni kedvencünket.

Csak egy példa

Itt van például a Lyme kór…

A Lyme kór ellen kétszer kell oltani kutyánkat az első évben, majd a védőoltást évente egyszer kell ismételni. Az első évben a Lyme kór elleni védőoltás ára 10000 Ft*2= 20000 Ft-ba kerül (a dr. Mérő állatorvosi rendelőben).

Ha ezt a betegséget elkapja kutyánk, akkor, a betegség problémás természete miatt (jellegtelen tünetek, nem erre gondolunk általában, nehéz diagnosztizálni stb.), már legalább 4-5 vizsgálaton és számtalan kezelésen, különböző gyógyszereken túl vagyunk, mire egyáltalán eszébe jut az állatorvosnak, hogy esetleg Lyme kór is lehet a hátterében ezeknek a furcsa tüneteknek (időnként kiújuló rosszullét, sántaság, láz stb.). Ekkor már biztosan 20000 Forint fölött tartunk a kiadások tekintetében. A Lyme kórt egy speciális vérvizsgálattal – borellia C6 kvalitativ megnevezésű módszerrel  – lehet meghatározni. Ennek ára kb. 7000 Ft.  Ha ez pozitív, tehát a Lyme kór gyanúja beigazolódik, akkor hosszú hetekig, akár hónapokig tartó antibiotikum kezelés, és a mellékhatásait csökkentő egyéb gyógyszerekre van szükség. Ezek ára szintén sok ezer forint. Kb. 6 hetes kúra után, újabb vérvizsgálattal lehet megmondani, hogy a betegség fennáll-e még, vagy sem, ami újabb kiadásokat jelent. A Lyme kór makacs nyavalya, ezért lehet, hogy a hat hetes antibiotikum kúra után továbbra is jelen van még a szervezetben a kórokozó, így további kezelésre, és újabb vérvizsgálat(ok)ra lehet szükség, amire kutyánk végre kigyógyul a bajból. Arról nem is beszélve, hogy a Lyme kórnak legalább három olyan szövődménye is lehet, ami miatt sohasem lesz teljesen gyógyult kis barátunk, viszont állandó egyéb kezelést igényelnek… Ha mindezt összevetjük a Lyme kór elleni oltások árával, akkor jól érzékelhető, hogy mennyivel jobb és olcsóbb vakcinázni, mint gyógyítani (sok-sok tízezer forint), mennyivel jobb megelőzni, mint  kezeltetni…

Dr. Mérő állatorvosi rendelő, állatorvosi ellátás háznál és állatorvosi ügyelet Tatabánya, Tata, Komárom és Oroszlány környékén

Vélemény, hozzászólás?