Gyomorcsavarodás

  

Súlyos, életveszélyes, szinte biztosan halálhoz vezető állapot, amely a sürgősségi esetek közé tartozik, és azonnali, intenzív ellátást igényel.

 

 Előfordulása:

 

Leggyakrabban nagytestű, mély mellkasú kutyákban – dogokban, dobermannban, rottweilerben, német juhászkutyában fordul elő, de előfordulhat kistestű kutyákban, és macskákban is.

 

Hajlamosító tényezők:

 

A betegség kialakulását genetikai tényezők, a bőséges táplálékfelvételt követő gyomorkitágulás, a gyomor mozgásának csökkenése és a gyomortartalom kiürülésének késedelmessége segíti elő, illetve a teli gyomorral történő mozgás, mozgatás.

 

Mi történik, amikor a kutya gyomra megcsavarodik?

 

A kutya kitágult gyomra, anatómiai okokból eredően könnyen átbillenhet normális helyzetéből, és megfordulhat. Az anatómaiai ok az lenne, hogy a kutyák gyomra rendkívül tágulékony szerv, ami nagyon „lazán” van függesztve. Úgy kell a kutya teli gyomrát elképzelni, mint egy vízzel teli hatalmas ballont, amelyet két cérnavékony madzag tart. Ez a ballon a legkisebb mozdulatra is könnyen átbillen. Ha a gyomor átbillent, megcsavarodott, akkor a csavarodás a nyelőcsőre, és a gyomorból kiinduló epésbélre, és az azokat ellátó erekre valamint a lépre is kihat, melyek szintén megcsavarodnak. Ennek  következménye az, hogy a gyomorban felhalmozódott nagy mennyiségű tartalom sem előre, sem hátra nem tud kiürülni, a pangó gyomorban nagyon gyorsan erjedési folyamatok indulnak meg, gázok szabadulnak fel, amely a gyomor további kitágulásához vezet. Az ekkorra óriásira felfúvódott gyomor nyomást gyakorol a megcsavarodott szervekre, elzárja az emésztőrendszer ereit, és az elzáródott erek miatt keringési elégtelenséget idéz elő. A gyomor fala és a lép elhalhat, ami méreganyagokat termelő baktériumok átszaporodását idézi elő a hashártya irányába, majd onnan felszívódva a keringésbe, toxikus sokk állapotát okozza. A hatalmas méretűre tágult gyomor erős nyomást gyakorol továbbá a rekeszizomra is, ami légzési nehézséget, majd fulladást okoz a szerencsétlenül járt állatnak…

Tudjuk, hogy a vérkeringés összeomlása, a méreganyagok felszabadulása a vérbe és a légzési elégtelenség önmagukban is mennyire súlyosak, azonban ha belegondolunk, hogy a gyomorcsavarodás során ezek együtt és egyszerre, nagyon gyorsan, mintegy két órán belül jelentkeznek egymás hatását erősítve, akkor könnyen beláthatjuk, hogy mennyire veszélyes ez a betegség…

 

gyomorcsavarHogyan ismerjük fel a gyomorcsavarodást, mik a jellemző tünetek, és mi a teendő, ha gyomorcsavarodás jeleit látjuk kedvencünkön?

 

A betegségre az etetés után nem sokkal mutatkozó nyugtalanság, az egyre súlyosbodó felfúvódás, a hatalmas, feszes, dobszerűen kitágult has, illetve a gyors állapotromlás és a légzési nehézség jelei jellemzőek. Ha ilyen jeleket látunk kutyánkon, haladéktalanul szállítsuk, vagy szállítassuk intenzív betegellátásra, és 24 órás felügyeletre alkalmas állatorvosi intézménybe kedvencünket, mert ha a gyomorcsavarodott kutya 6 órán belül nem kerül ellátásra, akkor biztosan elpusztul!

 

Mit csinál az állatorvos gyomorcsavarodás esetén?

 

A betegség jellemző tünetei miatt a diagnózis felállítása nem okoz nehézséget. Ha a felfúvódás súlyos, legelőször a légzési elégtelenséget kell megoldani. Ennek érdekében, egy hosszú tűvel, a gázokkal teli gyomrot pungálja meg az állatorvos, hogy a felfúvódott gyomorból minél több gáz szabaduljon, és a beteg könnyebben jusson levegőhöz. Szerencsésebb esetben, amikor nem teljes a csavarodás, a nyelőcső nem zárul el teljesen. Az állatorvos megpróbálja megszabadítani a kutyát a pangó gyomortartalomtól oly módon, hogy gyomorszondát vezet le a nyelőcsövön a gyomorba. Ha szerencsénk van, és ez az akció sikeres, akkor állatorvosunk mesterséges úton előidézett egy hánytatást, ami némileg könnyít a kutya és az állatorvos helyzetén. Sajnos, ez a ritkább eset. Ha nem sikerül levezetni a szondát a kutya gyomrába, az azt jelenti, hogy teljes a csavarodás, és csakis műtéti úton lehet kiüríteni a gyomrot. Azonban, még mielőtt a műtéti beavatkozásra sor kerül, haladéktalanul meg kell kezdeni a folyadékterápiát, ami nagymennyiségű infúzió rövid idő alatt történő vérkeringésbe juttatását jelenti, a sokkos állapot stabilizálása érdekében.

A műtét során vissza kell fordítani a gyomrot eredeti helyzetébe, majd kiüríteni azt. Szemügyre kell venni a lépet, amennyiben súlyosan károsodott, azt is el kell távolítani. Végül, a gyomrot ki kell varrni a mellkasfalhoz, hogy a gyomorcsavarodás ne ismétlődjön meg a későbbiekben.

Tudni kell, hogy sajnos, még a leggyorsabb, leglelkiismeretesebb és legszakszerűbb ellátás esetén is, a gyomorcsavarodás műtéti megoldása utáni 1 héten belül bármikor előfordulhat hirtelen elhullás a felszívódott méreganyagok sokkos állapotot előidéző hatása miatt. Ennek kockázatát minimálisra csökkentve, a műtét után 24 órás megfigyelésre, intenzív folyadék és antibiotikum terápiára van szüksége a kutyának mintegy 7 napon keresztül.

 

Megelőzési lehetőségek

 

Mivel a gyomorcsavarodás kimenetele kétes, a műtéti ellátás összetett, az utókezelés hosszadalmas – az állatorvosi ellátás költségei ebben az esetben mindenképpen rendkívül magasak. A gyomorcsavarodást jobb tehát megelőzni, mint kezelni, ezért érdemes megszívlelni a következő lehetőségeket:

 

  1. Az egyik legfontosabb dolog, hogy soha ne adjunk a kutyának egyszerre nagymennyiségű eledelt! Azt javasolom, hogy inkább naponta kétszer etessük kutyánkat, a fejadag két részre osztása révén, mintsem egyszer. Ha csak egyszer van lehetőségünk megetetni a kutyát, akkor ezt úgy tegyük, hogy kettő órával az etetés után még rá tudjunk nézni kedvencünkre, hogy minden rendben van e vele.
  2. A gyomorcsavarodás szempontjából a jó minőségű kutyatápok előnyösebbek a házi kosztnál, mivel lényegesen kevesebbet kell adni belőlük, így a gyomor kevésbé tágul etetés után. Egy másik fontos dolog az, hogy az etetés utáni két órán belül sohase mozgassuk, ugrassuk, tréningezzük vagy futassuk a kutyánkat. A legjobb dolog, amit tehetünk kedvencünkért az, ha bezárjuk őt egy kennelbe vagy kisebb szobába két-három órára, ahol nyugodtan pihenhet az evés után.
  3. A leghatékonyabb módja a gyomorcsavarodás megelőzésének a gyomor kivarrása a mellkasfalhoz. Az eljárás egyszerűen és viszonylag olcsón kivitelezhető. A műtét rövid beavatkozást igényel, és az altatáson kívül semmiféle rizikót nem hordoz magában. A beavatkozás lényege az, hogy mesterséges úton pótlunk egy olyan gyomorfüggesztő szalagot, amellyel a kutya „gyárilag” nem rendelkezik, és amelynek feladata megakadályozni a gyomor megcsavarodását, bármennyire is tele legyen az. Ezt az eljárást gastropexiának nevezik, és fejlettebb országokban nagyon sok állattartó igényli állatorvosától a gyomorcsavarodás megelőzése érdekében.

Dr. Mérő – állatorvosi rendelő és állatorvosi ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom környékén