Vigyázat – hőségriadó!!!

Nyár, meleg, párás idő? Szapora légvétel, zihálás, nagyfokú nyugtalanság, zavart tekintet? A kutya nem találja helyét, nyála csorog, vagy éppen elfekszik és egyfolytában fújtat? Ajjaj! Lehet, hogy hőgutát kapott!

Ha az előbbi tünetekhez társulva a végbélen keresztül mért testhőmérséklet is rendkívül magas, 42°C fölé emelkedik, akkor biztosan hőgutáról van szó.

A szervezet túlmelegedése halálos!

A hőguta egy ördögi kör, egy önmagát gerjesztő folyamat. A kutya és macska izzadni nem képes, ezért testhőmérsékletének csökkenetését lihegéssel tudja megoldani. Egy bizonyos hőmérséklet felett a lihegéssel leadott hő már nem kompenzálja a túlhevülést, a hőmérséklet tovább emelkedik, a lihegés intenzitása is megnő, ami a légzőizmok működésével járó további hőemelkedést okoz, így a folyamat felgyorsul, a következmények pedig fatálisak: a szervezet működésében legfontosabb szerepet játszó parányi egységek, az enzimek alkotóelemei 44°C fokon visszafordíthatatlanul kicsapódnak, tönkremennek. Miként a tükörtojást sem lehet visszacsinálni a nyers tojás állapotába, a szervezetben kicsapódott fehérjéket sem lehet visszaalakítani a funkciójukat ellátni képes szerkezetekké. Ha az enzimek tönkremennek, a szervezet elpusztul. A fehérjék kicsapódásán kívül a hőguta számos szövődménnyel is jár. Ilyenek pl. az agy és a tüdő szöveteiben kialakuló ödémák, mikrotrombusok, hányás, hasmenés, folyadék és elektrolit veszteség, amelyek a vérkeringés összeomlásához és sokkos állapot kialakulásához vezetnek.

Azonnali elsősegély!

kutyameleg

hőguta esetén a legfontosabb teendő a testfelület lehűtése

Ha a szervezet túlhevülése nem éri el a 44°C fokot, és a túlhevült állapot csak rövid ideig áll fenn, akkor még van remény a hőgutát szenvedett állat megmentésére. Rendkívül fontos, hogy időben cselekedjünk! Amint a fent leírt tüneteket tapasztaljuk, azonnal hívjunk állatorvost, és haladéktalanul lássunk neki az életmentésnek! Először is vigyük kedvencünket hűvösebb, árnyékos helyre, és ha van otthon digitális hőmérőnk, mérjük meg hőmérsékletét a végbelén keresztül. 39°C-ig normális a kutya és a macska hőmérséklete, 39,5°C-ig hőemelkedésről, felette lázról, 42°C fok felett pedig túlhevülésről, hőgutáról beszélünk. Ha ilyen magas a mért hőmérséklet, akkor azonnal le kell hűtenünk a túlhevült állatot. Hideg vizes lemosás, fürdetés, jeges, nedves lepedővel való letakarás jó megoldás a testhőmérséklet azonnali és gyors csökkentésére, és a további felmelegedés megelőzésére. Minden benzinkúton lehet kapni nagykiszerelésű jégkockát, ezt szerezzük be, és jeges zacskókkal borítsuk be az állat testét. Így várjuk az állatorvost, aki a további kezelést átveszi.

Mit tesz az állatorvos hőguta esetén?

Ha sikerült az elsősegélyt jelentő testhőmérséklet csökkentésre irányuló lépéseket megtenni, akkor a következőkben az állatorvos branült helyez be az alkarvénába, majd azon keresztül hideg infúziót juttat a szervezetbe a helyzet súlyosságának megfelelő sebességgel, számos gyógyszer kíséretében. Ilyen gyógyszerek pl. a vízhajtók, a szőlőcukor, a keringést támogató készítmények, melyek képesek elősegíteni a sokkos és ödémás állapot megszűnését, viszonylag gyorsan.
Számos esetben a hőgutát napokig kell kezelni, mire javulás észlelhető. A hőmérséklet normális tartományba való szorítása mindenképpen bíztató jel, de ameddig az általános állapotban (életkedv, étvágy, vizeletürítés) nem mutatkozik javulás, sajnos továbbra is fennállhat a hirtelen elhullás állapota a szövődmények miatt.

Kik a legveszélyeztet(eb)bek?

Minden élő szervezet ki van téve a hőguta veszélyének, azonban a tapasztalat az mutatja, hogy elsősorban a nagytestű, hosszú szőrű, idősebb kutyáknál fordul elő gyakrabban, pl. a bernáthegyi, újfundlandi, arany retriever fajták egyedeinél, és a közepes vagy kisebb testű (de rövid arckoponyájú) boxerek, mopszok, bulldogok is érintettek. Sok esetben, a nagy melegben való mozgás, futás, kutyás sportok űzése okozzák a bajt, néha elképesztően rövid idő alatt (akár 10 perc séta is elegendő lehet). Más esetben, főleg az idősebb, egyéb betegségekben (pl. szív) szenvedő kutyáknál, akár árnyékos helyen való pihenés esetén is számolni kell a hőgutával, ha az időjárás arra hajlamosít. Tulajdonképpen nem is a nagy meleg a fő probléma, hanem egy esősebb időszak után történő hirtelen felmelegedés, mert kutyáink szervezete nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni az időjárás változásához, és párás időben még nehezebben tudják leadni a többlet hőt.

Tanácsok

1. Hirtelen felmelegedés, illetve hőség idején fokozottan figyeljünk kedvenceinkre, tartózkodjunk mozgatásuktól és gondoljunk erre a hírlevélre!
2. A kertben, udvaron, kennelben tartott kutyák esetén feltétlenül gondoskodjunk arról, hogy legyen számukra egy kellőképp hűvös, árnyékos hely, ahová behúzódhatnak, és mindig elérhető legyen számukra friss, hideg víz!
3. Hosszú szőrű, idősebb kedvenceinket, ha lehetséges, nyírassuk meg a nyári időszakra!
4. Hőguta gyanúja esetén mérjük meg állataink hőmérsékletét digitális hőmérővel, és azonnal forduljunk állatorvoshoz, valamint a lehűtési lehetőségeket alkalmazzuk (pl. vizes lepedő)!

dr. Mérő Állatorvosi rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom körzetében. tel.: 06/30-5895402

(A szöveg az ismeretterjesztést szolgálja. Felhasználása, másolása, sokszorosítása, megjelenítése egyéb fórumokon – minden esetben a szerző írásban adott engedélyéhez, és az eredeti forrás megjelöléséhez kötött!)

 

Vélemény, hozzászólás?