Védőoltások, férgesség elleni védekezés kutyáknak

Kölyök kutyák védőoltásai

6 hetes kortól valamennyi kiskutyát legalább három alkalommal, két-háromhetes időközönként védőoltásokkal kell ellátni.

alan-carey-rottweiler-puppy-pair-relaxing

a rottweiler különösen fogékony a parvo vírusos bélgyulladásra

Az első a parvovírus elleni védőoltás, a két további pedig egy-egy ún. kombinált oltás, amely magába foglalja a parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis, illetve két légúti betegség legyengített, vagy elölt kórokozóit. Egyes fajták (rottweiler, német-juhászkutya, golden-retriever) fokozottan érzékenyek a parvovírusos bélgyulladásra, őket még egy további parvo elleni oltásban tanácsos részesíteni.

A harmadik védőoltás után, egy további oltást kell adni, amely törvény által kötelező minden kutya esetében, mégpedig élete első évében két alkalommal. Ez pedig a veszettség elleni védőoltás. A második veszettség elleni oltás után két héttel javasolt még a Lyme kór elleni oltás beadása, főleg olyan kutyáknak, amelyek sokat járnak a természetbe, vagy kullancsokkal erősen fertőzött, vízparti helyeken élnek. A Lyme kór elleni védőoltást kétszer, egy hónapos időközzel ismételve kell beadni.

Felnőtt kutyák oltásai

Dog-Vaccination1

Felnőtt kutyákat évente egyszer kell ismétlő oltásokban részesíteni

Ha a fenti oltások megvannak, akkor beszélhetünk a fiatal kutya alapimmunizálásáról. Innentől kezdve, emlékeztető immunizálás gyanánt, évente egyszer kötelező beadni a veszettség elleni oltást, és évente egyszer javasolt (!) beadni a kombinált és a Lyme kór elleni oltást.

Nagyobb kutyalétszámot tartó tulajdonosoknak (tenyésztők, kutyakiképzők, menhelyek) érdemes megfontolni a kennel köhögés elleni vakcinázást, illetve a bőrgombásodás elleni védőoltások beadását. Kifejezetten kutyatenyésztőknek pedig érdemes még a kutya herpesz vírus ellen is védekezni, amely nagymértékben károsíthatja tenyészetüket. 

Amire nincs védőoltás

Néhány kórokozó ellen még nem tudunk védőoltásokkal harcolni. Ilyenek a különböző élősködők, paraziták. Külső élősködők a bolhák, kullancsok, legyek stb., a belső élősködők pedig a férgek és egyes egysejtűek. Ezek ellen távoltartó-, táplálkozásukat gátló, vagy közvetlenül őket megsemmisítő gyógyszeres kezelésekkel tudunk védekezni.

A külső élősködők sok szenvedést okoznak kutyáinknak, télen és nyáron egyaránt. A bolhák vérszívásuk során csípnek, csillapíthatatlan viszketegséget okoznak, nehezen kezelhető allergiás megbetegedést okoznak, valamint galandférgeket juttatnak a kutyák bélrendszerébe. A kullancsok az utóbbi években egyre komolyabb gondot okoznak súlyos, olykor halálos kimenetelű betegségek terjesztése miatt (babesia, Lyme kór), amelyek gyakorlatilag már egész évben jelentkeznek, az egész országban. A rühatkák elszaporodása, és nyáron a különböző legyek rágása, szúrása, gyakorlatilag folyamatosan kínozza kutyáinkat, ha nem védekezünk ellenük rendszeresen.
A külső paraziták elleni védekezés során különböző szereket lehet alkalmazni. Vannak olcsóbb és drágább, rövidebb, illetve hosszabb ideig ható szerek. A legolcsóbb, de legrövidebb hatásidejű szerek a különböző permetszerek, amelyek kb. egy hétig hatásosak, így ha ezeket választjuk, akkor hetente kell kezelni kutyáinkat. Általában egy hónapig hatnak a háttájékra cseppenthető fiolás készítmények, míg több, akár 6-8 hónapos védettséget is nyújthatnak a különböző gyógyszeres nyakörvek.

orsofergek

nagyon súlyos orsóféreg fertőzés

A belső élősködők (bélférgek, egysejtűek) általában az emésztőrendszerben élnek. Problémát az által okoznak, hogy a kutyáink helyett részben ők fogyasztják el azt  a táplálékot, amivel etetjük kedvenceinket. Ezen felül káros anyagcseretermékeket bocsátanak kutyáink szervezetébe, amelyek nagyobb mennyiségben akár súlyos idegrendszeri tüneteket, hasmenést, hányást, bélelzáródást, bőr és szőr problémákat is okozhatnak. Gyengítik kutyáink általános állapotát, más betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és számos faj közülük az emberekre, különösen a kisgyermekekre is veszélyes lehet!
Ezek ellen a belső élősködők ellen általában tablettákkal lehet védekezni, amelyek adagolása testtömeg függő. 3 havonta javasolt rutinszerűen alkalmazni a különböző féreghajtó szereket.

Amennyiben kutyáinkat ellátjuk a kötelező és a javasolt védőoltásokkal, külső és belső élősködők ellen rendszeresen védekezünk, a kutyáinkat megfelelő módon etetjük és elhelyezésükről valamint nevelésükről szakszerűen gondoskodunk, akkor elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk kedvenceink egészségvédelme érdekében.

Dr. Mérő – állatorvosi rendelő és állatorvosi ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom környékén. 

 

Vélemény, hozzászólás?