Kullancsok, babesiosis, munkakutyák…

A 2011-ben Kijevben (Ukrajna) megrendezett német juhászkutya világbajnokságon (WUSV) több, a versenyen részt vevő válogatott munkakutya megbetegedett és elpusztult heveny babesiosisban.

A versenyen induló mintegy 120 kutya mind a saját országából, számos selejtezőverseny után nyerte el a világbajnokságon való részvételi lehetőséget, ami hatalmas megbecsülés a versenyzőnek és kutyájának egyaránt. Egy-egy ilyen kutya mögött legalább 3 év kemény, mindennapos tréningező munka, többtucat verseny és vizsga, többfős szakmai team áll, többezer szurkoló, több évtizedes céltudatos, lelkiismeretes tenyésztői munka és szelekció, valamint többszáz eurós útiköltség. Egy-egy ilyen kutya, az eszmei értékén és a gazdájához fűződő kapcsolatán túl 3000-20000 eurós saját értékkel bír…

Szörnyű lehet ilyen elszántan készülni egy eseményre, az abban történő kb. 20-30 perces szereplésre, hogy utána babesia áldozatává váljon a kiképzői munka koronáját és a genetikai csúcsértéket képviselő állat…

munkakutya

lehet, hogy a csibészkarnak is volt szerepe a babesia terjedésében?

Tudni kell, hogy a betegség EGÉSZ ÉVBEN EGÉSZ EURÓPÁBAN, de főleg a mérsékelt égövön jelen van! Nem csak ősszel és tavasszal. Sajnos láttam már boncteremben babeziosisban elpusztult kutyát januárban, -10C-ban is. Tehát mindig számolni kell vele.

Az imizol injekciónak – amely a babesiosis „gyógyírjának” számít –  van ugyan kb. egy hónapig tartó védő hatása a betegséggel szemben, de mégsem klasszikus védőoltás, hanem az ellenszere a már megbetegedett kutyának, és csak akkor hat, ha a betegség kezdeti stádiumában van beadva, egyéb gyógyszerek mellett. Az imizol a legfontosabb, de más is kell. Miért? A babezia egy, a kullancsok vérszívása során a kutya (ló, szarvasmarha) vérébe juttatott egysejtű, amely a vörösvérsejtekben élősködik, bennük szaporodik. Elszaporodása során gyakorlatilag tönkreteszi a vörösvérsejteket, és az azokból kioldódó hemoglobin – vérfesték – lerakódik a vesékben -(majd onnan kerül a húgyutakba a kávébarna vizelet tünetei mellett), ezzel súlyosan károsítva a veséket, a májat (sárgaság), az egész szervezetet (magas láz), a mellet, hogy súlyos vérszegénységet, majd az oxigén szállító kapacitás drasztikus lecsökkenése révén fulladást (kapkodó légzés) okoz. Ezért, egy babeziás kutyának a második legfontosabb kezelési protokollja az infúziózás – ugyanúgy, mint bármilyen mérgezés esetén. A harmadik pedig az antibiotikum kúra, vitaminokkal kiegészítve.

Babesia_canis

babesiák egy vörösvérsejtben

Mindezek tetejébe a vörösvérsejtek felszíne megváltozik a kórokozó hatására, aminek következtében, elég gyakran, a szervezet a saját vörösvérsejtjeit is ellenségként ismeri fel, ezért ellentámadást indíthat saját maga ellen a betegség heveny szakaszára (már a tüneti gyógyulás utáni stádiumban) kb. 1-2 héttel, ami további vér és keringési károsodáshoz – ún. immunhemolitikus anémiához, tehát az immunrendszer által kiváltott vérszegénységhez vezet. Ezért, ha valaki kutyája elkapta a babeziát, kezelve volt és gyógyult, akkor is kb. 10 nappal később, egyszeri, középhatású szteroidos kezelést kell kapnia, hogy ez a késői reakció nehogy kialakuljon.

A babeziozis klasszikus, barna-fekete vizeletet okozó tünetei a heveny fázisnak a közepén, a vizelet sötétedésével arányosan egyre később jelentkezik. Amikor a kutya sötétet vizel, akkor már legalább 2-3 napja beteg! Ez azért érdekes különösen a munkakutyások számára, mert a vizelet elsötétedése előtt két nappal már meglehetősen pocsékul van a kutya, de mivel energiában és temperamentumban túlfűtött (ha tetszik, ilyen értelemben túltenyésztett) kutyáink vannak, nem fogjuk észrevenni a kezdeti, bevezető szakaszt, ami már gyanút kell, hogy keltsen: egy babeziás kutya kedve, étvágya jelentősen csökken jóval azelőtt, mielőtt mutatná a klasszikus tüneteket. Egy átlagos kutya lázas, nem eszik, fülét-farkát lógatja, szomorkásnak tűnik… Mit tesz egy munkakutya? ugyanazt mint eddig – labdázik, eszik, rohan, ugat, fogja a kart stb., majd hirtelen nagyon beteg lesz – mert nem vettük észre, hogy már rég beteg. Ezért: ha labdázik, de nem egészen úgy mint máskor, pörög, de nem olyan gyorsan, kajál, de nem falja a tápot, fog, de nem olyan elánnal, akkor azonnal gyulladjon ki a vörös lámpa, és futás a dokihoz, mert bizony, lehet, hogy babeziás!

Mit lehet tenni? Nem sokat. Bízni kell a legújabb kullancs elleni készítményekben, alkalmazni kell őket, de némi fenntartással, mert ezek hatékonysága általában csak 80-90 %-os. Ezért minden nap át is kell tapogatnunk kutyáinkat fejüktől a farkukig, és ha kullancsot találunk, akkor azonnal ki kell azt szedni, és meg kell semmisíteni. A jó hír az, hogy a kullancs a kórokozót csak a vérszívás utolsó fázisában, kb. 24 órával a megtelepedése után, amikor már megszívta magát – akkor juttatja a szervezetbe. Tehát amíg kicsi, addig nem. Ezért a legjobb védekezés a kullancs azonnali eltávolítása és a kutyák általános állapotának megfigyelése… Ha időben van észlelve a betegség, akkor könnyen és jól kezelhető. Fontos azt is tudni, hogy amelyik kutya átesett egy babeziás fertőzésen, újra és újra megbetegedhet, tehát sajnos, nem alakul ki immunitás a betegséggel szemben.

Dr. Mérő – állatorvosi rendelő és állatorvosi ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom környékén.