A kutyaszökésekről és a megelőzés lehetőségeiről

Nagyon sok kutyatartó számára okoz bosszúságot a kutyák szökésének jelensége. A probléma elsősorban a kertben tartott kutyákra jellemző. Okai változatosak lehetnek: kóborlási hajlam, vadászösztön, párzási időszak, vagy csak egyszerű unaloműzés a kutyák részéről, amely meglehetősen sok kellemetlenséget és aggódást okoz a gazdiknak. Azon túl, hogy a szökésekből adódó balesetek veszélyeztetik kedvenceinket (kerítésen való fennakadás, sérülések, más kutyákkal való marakodások, autós incidensek stb.), büntetőjogi felelősséggel is járnak, hiszen az elszökött kutya által okozott mindennemű kárért (emberben, más állatban, vagyontárgyban) a gazda a felelős.

A kutyák mikrocsipes megjelölésének következtében az eb és gazdája azonosítható, így a felelősség is megállapítható.

Mit tehetünk tehát, hogy kutyáink kiruccanásait megakadályozzuk, azon az egyszerű, de állatvédelmi szempontból problémás esetet leszámítva, hogy megkötve tartjuk őket?

Többféle lehetőség létezik, az egyszerű és olcsó eszközöktől kezdve a bonyolultabb, drágább megoldásokig.

Az első, és talán a legegyszerűbb megoldás az, ha kutyánkat a lakásban tartjuk, sétálni, mozogni pedig pórázon visszük, és csakis elkerített, biztonságos kutyafuttatókban, kutyaiskolákban engedjük őket szabadon. Ne felejtsük, a póráz nélkül sétáltatott kutyák bármikor faképnél hagyhatnak bennünket egy számukra erős inger hatására. Ilyen lehet egy durranás, petárda, hirtelen jött zaj, másik kutya vagy állatfaj felbukkanása a kutya látóterében. A nekiiramodó ebet esélytelen utolérnünk, és máris itt a baj.

Ha kutyánkat nem áll módunkban lakásban tartani, hanem csak a kertben, akkor a nap túlnyomó részében nincsen szemünk előtt, és nem tudjuk, hogy éppen mit csinál. Biztonságos kerítésre van tehát szükségünk, amely minden körülmény között alkalmas arra, hogy megakadályozza a szökés lehetőségét.

ebőr

ebőrző rendszer

Biztonságos, rendkívül hatékony, ámbár költséges megoldás a különböző eb-őrző rendszerek telepítése az udvarunkon. Ezek a technológiai berendezések egyfajta láthatatlan kerítésként funkcionálnak, amelynek átlépése kellemetlen érzést okoz a kutyának, így egy-két próbálkozás után fel is hagy a további szökési kísérletekkel. A talaj szintje alatt le van ásva egy kábel, a kutya nyakörvére pedig egy elektromos impulzusok kiadására alkalmas készülék van rögzítve. A kábel és a nyakörv közötti jelzési távolság beállítható, így ha kutyánk a meghatározott távolságot átlépve megközelíti a „határvonalat”, a készülék egy figyelmeztető hangjelzést, sípolást bocsát ki, majd a következő lépésnél pedig egy szintén előre beállított erősségű elektromos impulzussal „beszéli le” az ebet a kerítés további megközelítéséről. Ez egy nagyon hatékony eszköz, általában 2-3 alkalmas tapasztalatszerzés után a kutya nem is próbálkozik tovább a kerítések megközelítésével, és megszűnik a szökés. Az ilyen készülékek alkalmazása nem csak a kertet határoló kerítések áthágásáról szoktatja le a kutyát, hanem a kerteken belül egyéb területek is védhetők a rongálásától. Ilyenek pl. a virágágyások, homokozók, verandák stb. Az eb-őrző rendszerek beszerzése és telepítése 100-200 ezer forintos kiadást jelenthet. Előnyük, hogy csak a nyakörvet viselő kutyára jelent kellemetlenséget a föld alatt lefektetett kábel megközelítése, valamint az, hogy „láthatatlan”, nem csúfítja el e kertet. Hátrányuk a magasabb beszerzési költség, valamint a telepítéssel járó kerti munka (a kábeleket le kell ásni végig a kerítés mentén).

A-kutya-nem-szokik-ki

hagyományos villanypásztor a kerítésbontás szempontjából kritikus pontokra kihúzva

Olcsóbb, de ugyanilyen hatékony megoldás lehet a hagyományos villanypásztor telepítése a kerítések mentén, hasonló elven működik, mint az előbb említett eb-őrző, viszont néhány tízezer forintból már beszerezhető, és egyszerűbb is felszerelni (nem kell ásni). Hátránya, hogy nem csak a kutyának okozhat kellemtelen érzését a kerítéssel való kontaktus, hanem bárki számára, aki megérinti a villanypásztor huzalát.

Biztonságos megoldás még a kennelben való tartás, habár itt jegyezném meg, hogy kennelben csak időszakosan szabad a kutyát tartani, amikor nem vagyunk otthon, vagy amikor vendégeink vannak, akikkel nem szeretnénk, ha kutyánk érintkezne. Az állandó kennelben tartás olyan, mintha egy börtöncellában tartanánk az ebet, és hosszú távon, főleg ha nincsen kellőképpen lemozgatva a kutya, frusztrációt, és ebből eredő viselkedési zavarokat okozhat (farok-kergetés, depresszió, állandó fel-alá futkosás stb.). Az ideális kennel 10-20 nm/eb, tetővel ellátott, szilárd alapú, benne a szél járására merőleges kutyaóllal felszerelt.

szökésbiztos kerítés

A kerítés felső része a kert belseje felé be van döntve

Amennyiben szabadon kívánjuk tartani kutyánkat a kertben, de nincsen lehetőségünk költséges berendezésekbe invesztálni, akkor mindenképpen fontos, hogy olyan kerítésünk legyen, amelyen a kutya nem tud sem átmászni, sem pedig alatta lyukat fúrva kiszökni. A magasság nem akadály a legtöbb kutya számára, mert amint megtanul a kerítésen felmászni, szinte bármilyen magasságot át tud hágni, tehát nem az a fontos, hogy a kerítés magas legyen, hanem az, hogy olyan legyen, amelynek tetején a kutya nem tud megkapaszkodni. Erre az egyik lehetőség az, ha a kerítés felső része a kert belseje felé néző, döntött résszel van kiegészítve.

szökés megak.

Az egyik legolcsóbb, és legjobb megoldás a kutyaszökések megakadályozására

Egy másik megoldás lehet, hogy a kert tetejére egy dróthuzalt feszítünk ki, amely egy nagyobb átmérőjű vízvezeték csőben van áthúzva. Ha kutyánk felmászik a tetejére és megpróbál megkapaszkodni a kerítés felső részén, akkor a cső a drótón elmozdul, és kutyánk visszahuppan a talajra. A fenti két megoldás nagyon hatékony és gazdaságos, mindössze pár ezer forintból biztosan megakadályozza a kutyák kerítésen való átmászását.

A kutyák azonban nem csak a kerítsek tetején, hanem azok alatt is előszeretettel szökdösnek ki a kertből. Gyakoriak a kerítések alatt való lyukak, akár barlangok kiásása, ami külön élvezetet okoz a kisebb testű, ásásra hajlamos „remény rabjai” számára (tacskók, terrierek). Az ilyen ebeknél fontos, hogy a kerítés aljzata szilárd legyen, tehát le legyen betonozva, térkövezve vagy zúzott kővel vastagon körülövezve.

Bármelyik a fenti módszerek közül jó megoldást jelent a kutyák szökdösésének megelőzésére, viszont a szökések utáni retorziók teljesen feleslegesek! A kutya nem fog tanulni abból, hogy amikor hazatér egy kisebb határon túli kalandozásból, akkor jól leszidjuk vagy megbüntetjük, hiszen ne feledjük: a kutyák a jelenben élnek, és csak az adott pillanatban történő akciókra való reakciókból tanulnak. Tehát, a szökések esetében is jobb megelőzni a bajt, mint utólag bosszankodni.

Dr. Mérő állatorvosi rendelő és állatorvosi ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom környékén. 

Vélemény, hozzászólás?