C-reaktív protein

A vérvizsgálat során kapott eredmények nagyon sok mindent elárulnak a szervezet, illetve az egyes szervek egészséges avagy kóros működéséről. Az egyik leghasznosabb paraméter amit vizsgálni tudunk vérből, az a  C-reaktív protein, vagy más néven CRP. A C-reaktív protein az un. akut fázis fehérjék közé tartozik. Az akut fázis fehérjék olyan anyagok, amelyek a gyulladásos folyamatok során keletkeznek, ezért ezek határértéken felüli értéke a szervezetben zajló gyulladást jól jelzi. Többféle ilyen akut fázis fehérje létezik, de az állatorvosi gyakorlatban a gyulladások kimutatására kutyák esetében, a CRP az, amit jól, pontosan, egyszerűen, és olcsón tudunk mérni (macskáknál a szérum amyloid-alfa nevű akut fázis fehérjét mérjük erre a célra).

Az a jó a CRP-ben, hogy menyiségéből már nagyon korán lehet gyulladással járó betegségekre következtetni, mert már akkor is megemelkedik az értéke, amikor a vérben még szinte semmilyen más paraméter nem utal kóros elváltozásra. Pl. ha egy kutya-tulajdonos tisztában  van azzal, hogy mik a jelei annak, ha egy kutya beteg azzal fordul állatorvosához, hogy egy-két napja a kutyája nem úgy viselkedik mint máskor: nem jó az étvágya, bágyadtabb, kedvetlenebb stb. Az állatorvos pedig semmiféle kóros elváltozást nem talál a fizikális vizsgálat során, és mivel nem is ismeri a kutyát közelebbről – semmiféle összehasonlítási alapja sincsen a normális és nem normális állapotáról. A biztonság kedvéért, lévén lelkiismeretes állatorvos, elvégez egy vérvizsgálatot, és mivel a kapott eredmények normálisak (ne felejtsük, még csak egy-két napja fura a kutya!), könnyen előfordulhat, hogy  a vérvizsgálat negatívnak vélt eredménye alapján téves negatív diagnózis is születik. Vagyis, kimondjuk a kutyára, hogy nincsen semmi baja. Néhány nap vagy héttel később a kutya állapota tovább romlik, és a vérvizsgálat megismétlésekor már jól látszik számos egyéb paraméter értékéből, hogy itt bizony tényleg baj van. Ha mindjárt az első panaszok megjelenésekor a CRP is vizsgálva lett volna, akkor már korán lehetett volna látni, hogy valóban nincs minden rendben a szóban forgó kutya szervezetében. Egy időben elkezdett gyógykezeléssel jóval hamarabb nyakon lehetett volna csípni a betegséget, és meg is lehetett volna spórolni sok-sok aggodalmat, valamint egy újabb vérvizsgálat maceráját annak költségeivel együtt, és akár a gyógyulási időt is le lehetett volna rövidíteni.

A C-reaktív protein értékének emelkedése tehát a gyulladások korai kimutatását teszi lehetővé, és ennek nagysága a gyulladás súlyosságára is enged következtetni. Minél magasabb az értéke, annál komolyabb gyulladás zajlik a szervezetben és fordítva. Ha a kezdeti magas CRP érték egy későbbi kontrollvizsgálat során csökkenő értéket mutat, akkor ez a hamarosan bekövetkező  gyógyulást jelzi. Így tehát segítségével a betegség javuló vagy romló tendenciáját is nyomon lehet követni.

Sőt, ha az állatorvosi munka során nem vagyunk biztosak abban, hogy (gyulladásos) betegséggel állunk-e egyáltalán szemben vagy sem, akkor a CRP meghatározás erre is választ adhat. Egy konkrét ilyen esetről, ahol CRP segítségével tudtam megfelelő döntést hozni arról, hogy altatással járó műtétet hajtsak-e végre vagy sem egy veleszületett szívbetegséggel terhelt boxeren, amelyik méhgyulladás gyanújával került a rendelőbe, itt olvashatnak. Ebben az esetben nagyon jól jött a CRP vizsgálatának lehetősége, mert segítségével, időben, megfelelő döntést tudtam hozni.

dr. Mérő Állatorvosi rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom körzetében. tel.: 06/30-5895402

(A szöveg az ismeretterjesztést szolgálja. Felhasználása, másolása, sokszorosítása, megjelenítése egyéb fórumokon – minden esetben a szerző írásban adott engedélyéhez, és az eredeti forrás megjelöléséhez kötött!)