A kutyám, macskám sokat iszik, és sokat pisil. Mi lehet a baja?

A kutyák és a macskák fokozott vízivása és vizelet ürítése viszonylag gyakran előfordul. Ennek számos oka lehet. Fontos elkülöníteni, hogy az állapot átmeneti vagy tartós-e. Amennyiben a feltűnően megnövekedett vízivás és vizelet ürítés több, mint három-négy napig fennáll, mindenképpen érdemes állatorvossal konzultálni az ügyben.

A fokozott vízivás és vizelet ürítés, szakmai néven polydipsia és polyuria leggyakoribb okai a következők:

  • Cukorbetegség
  • Veseelégtelenség
  • Májbetegség
  • Szívbetegség
  • Ritkább okai lehetnek:
  • Pszichés zavarok,
  • Egyes hormonális betegségek
  • Táplálási problémák

Vannak olyan állapotok is, amelyek úgy tűnnek, mintha megnövekedett volna a vizeletürítés, mert a kutya vagy macska állandóan vizeletürítési pózt vesz fel, gyakran jár az alomra vagy sokszor kéredzkedik ki az udvarra, de valójában nem ürít sok vizeletet. Itt igazából nem polyuriáról van szó, hanem arról, hogy állandó vizelet ürítési ingere van az állatnak.

Ennek okai általában húgyúti fertőzések, prosztata megnagyobbodás, gyulladt húgyhólyag vagy húgycső, és húgyúti elzáródás, ami miatt az állat nem tudja kipisilni magát.

A különféle vízivási, vizeletürítési zavarok okának feltárása állatorvosi vizsgálatot igényel. Ennek legfőbb eleme a vércukorszint mérés, a vérkép és biokémiai vérvizsgálat, különösen a vesékre és májra irányulóan.  A vérvizsgálattal párhuzamosan mindenképpen javasolt megejteni egy hasi ultrahang vizsgálatot is, szintén a májra, vesékre, valamint a húgyhólyagra fókuszálva. Indokolt esetben, az előző vizsgálatok eredménye függvényében, olykor szükség lehet még vizelet analízisre is, amelynek során a vizelet sűrűségét, és a vizeletben található baktériumok, kristályok, és oda nem való egyéb kóros elemeket lehet diagnosztizálni.

A vese és a máj betegségei esetén a vesékre és a májra jellemző értékek általában megemelkedettek a vérben. A paraméterek normálistól való eltérése mértéke alapján lehet megítélni az elváltozások súlyosságát. A hasi ultrahang pedig látható képet is adhat a beteg szervekről, például, a húgyhólyag gyulladása esetén, ami fokozott vizeletürítési ingerrel jár, a húgyhólyag fala megvastagodott, és ez az elváltozás kiválóan látható ultrahangon.

A fokozott vízivás és vizeletürítés kezeléséhez mindenképpen pontos diagnózisra van szükség.

A máj betegségei esetén általában speciális májvédő diétát, megfelelő vitamin kiegészítést és szükség szerint antibiotikumops kezelést ír elő az állatorvos. A vesék betegségei esetén, a betegség súlyosságától függően, hasonló megoldások jönnek szóba, mint a májbetegségek kezelése során, de itt a veseműködést támogató gyógyszerekre és táplálásra lesz szükség.

Amennyiben húgyúti fertőzésről van szó, antibiotikukm kúra és gyulladáscsökkentés lesz a megfelelő terápia. Ha az alsó húgyúti fertőzést kristályok okozzák, akkor a húgykő minőségét, összetételét laboratóriumi körülmények között meg kell állapítani, és az eredménytől függően célirányosan kell kezelni. Hormonális hátterű polyuria/polydipsia esetén pedig a megfelelő hormon terápiát, esetleg műtéti megoldást lehet alkalmazni a fokozott vízivás és vizeletürítés gyógyulása érdekében.

Dr. Mérő állatorvosi rendelő, állatorvosi ellátás háznál és állatorvosi ügyelet Tatabánya, Tata, Komárom és Oroszlány környékén