Szívférgesség

Mivel az elmúlt időszakban, több esetben szívférgességet állapítottunk meg a rendelőben,  fontosnak tartom, hogy újra és újra felhívjam a figyelmet a szívférgesség jelentőségére és a kezelés-megelőzés lehetőségeire.

A szívférgesség jelen van, veszélyes és már nagyon gyakori!

A szívférgesség egy nagyon veszélyes betegség, amely elsősorban a kutyákat érinti. Ez a betegség  10 évvel ezelőtt még ritka volt Magyarországon, és akkor még nem igazán terjedt el a köztudatban. Ma már egyre inkább jelen van, ugyan a köztudatban is előkelő helyet foglal el, de azt tapasztalom, hogy még mindig nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy mennyire veszélyes és nehezen kezelhető betegségről van szó, amelyet mindenképpen meg kell előzni… A legutóbbi állatorvosi konferencián, amelyen ezzel kapcsolatban részt vettem, az a megállapítás született, hogy a magyarországi kutyák kb. 15%-a fertőzött szívféreggel. Ha összehasonlításként azt vesszük alapul, hogy a covid19 jelenleg, 2021 nyarán megállapított pozitív eseteinek igazolt száma kb. 9%-át érinti a magyar lakosságnak, akkor már jól érzékelhető, hogy mennyire gyakorivá vált ez a betegség, amely folyamatosan növekvő tendenciát muA szívférgesség veszélye és alattomossága abban nyilvánul meg, hogy a szívféreg fejlődésénél és jellegénél fogva tüneteket csak akkor okoz, amikor a kutya már súlyos beteg, kifejlett férgek hemzsegnek a szívében és a szív környéki nagy erekben. A szívférgesség tünetei nem jellegzetesek, olyanok, mint minden más szívbetegség tünetei – fáradékonyság, köhögés, légszomj, hasvízkór, és végül elhullás.

Mit okoz a szívféreg?

A szívféreg kifejlett állapotában a szív körüli nagy erekben, elsősorban a tüdőartériában él és ott is szaporodik. Élettartama hosszú, több év is lehet. Mérete 12-30 cm. Könnyű megérteni, hogy a 30 cm-es férgekkel teli tüdőartéria és szívüreg nincsen jótékony hatással az egészségre.  A szívférgek a véráramlást, így a szervezet vérellátását nagyban akadályozzák, ami a szívre extra terhet ró. A szív üregei kitágulnak, az izomzat elfajul, ennek következményeként a szív pumpafunkciója idővel károsodik. Ezen kívül, azok az erek, amelyekben a szívférgek tanyáznak, mechanikai izgató hatásuk miatt gyulladásba kerülnek, üregük még jobban beszűkül, ami még tovább akadályozza a véráramlást, és még nagyobb terhet ró a szívre. A vérnyomás is emelkedik, pulmonális hipertenzió, majd tüdőgyulladás alakul ki, ami már harmadízben is extrán terheli a szivet. A hiányos vérkeringés miatt hamarosan egyéb szervek, a máj, a vese is kárt szenved. A tüdőgyulladás, hiányos vérkeringés miatt a kutya fáradékony lesz, köhögni fog. Elhúzódó esetben a szív pumpafunkciója annyira sérül, hogy a különböző kompenzáló mechanizmusok sem tudják rendezni a vérkeringést, és ez végül szívelégtelenséghez, hasvízkórhoz, majd fulladáshoz és halálhoz fog vezetni.

Hogyan terjed a szívférgesség?

A szívféreg lárváit szúnyogok terjesztik, ők ennek az élősködőnek a köztigazdái. A szúnyog vérszívása során bejuttatja a szívféreg lárváját a kutya bőre alá, ami elkezd szép lassan felfele vándorolni a szívhez. Vándorlása hónapokig eltart, közben többször vedlik, és szép lassan vándorolva fejlődik kifejlett féreggé. Ez a folyamat általában 6-8 hónapba telik, mire elfoglalja felnőttkori székhelyét, a tüdőartériát. A tüdőartériában szaporodik, további lárvaformákkal dúsítva a szervezetet, amelyet aztán újra szúnyogok vesznek fel és terjesztenek át egy másik kutyára.

A szívférgességet nehéz, rizikós és költséges kezelni!

A legnagyobb problémát az okozza, hogy egy diagnosztizált, valóban szívférges kutyát nem lehet csak úgy nekiállni kezelni, mint más betegségeket. Hosszas előkészületekre, számos vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy kezelhessük, és a kezelés egész időtartamára jellemzőek a mellékhatások, szövődmények. Létezik hatékony szívféreg ellenes gyógyszer, amellyel azonnal el lehet pusztítani a szívben élősködő férgeket, azonban az elpusztult, nagy mennyiségű és nagyméretű férgek szétszóródnak a tüdőartériákban, majd az egész szervezetben, ezáltal súlyos trombózist, embóliát- érelzáródást és egyéb szövődményeket okozva minden bizonnyal a kutya halálát okozzák. Ezért ilyen komplikált dolog a szívférgesség –  körülményes megállapítani, és nagy kihívást jelent azt kezelni (a költségekről nem is beszélve…).

mikroszkóp alatt könnyen láthatóvá válik a szívféreg lárvája, ami még nem okoz tüneteket

mikroszkóp alatt könnyen láthatóvá válik a szívféreg lárvája, ami még nem okoz tüneteket

A megelőzésre irányuló kezelést minél korábban, már a kutya 8 hetes korában el kell kezdeni. A kezelés előtt, minden 7 hónaposnál idősebb kutya esetén feltétlenül szükséges elvégeztetni egy tesztet, ami a fertőzöttség esetén, a vérből kimutatja a kifejlett (nőstény) féregre adott ellenanyagot. A teszt a helyszínen (akár rendelőben, akár háznál) egy csepp vérből tíz perc alatt elvégezhető az arra alkalmas gyorsteszt-kittel. Amennyiben a teszt eredménye negatív, úgy el lehet (és el kell) kezdeni a megelőzésre irányuló készítmények használatát. A kutya 7 hónapos kora előtt nincs értelme, és nem is szükséges tesztelni, mert, amint fent is írtam, a lárvából minimum 7 hónap alatt lesz kifejlett féreg, ezért a tesztek eredménye még lárvával való fertőződöttség esetén is biztosan negatív lesz.  Ha a teszt eredménye pozitív, akkor tovább kell vizsgálni a kutyát.

Mi a teendő, ha kiderül, hogy a gyorsteszt pozitiv?

Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, további vizsgálatokra van szükség a betegség végleges megállapítása érdekében. Igaz, hogy a szívféreg teszt nagyon érzékeny, megbízhatósága kb. 90% feletti, de azért nem 100%-os, esetenként fals pozitiv reakciót ad a bőrférgességgel. Nyilván, ha a kutya szívelégtelenségre utaló tüneteket is produkál, és pozitív a teszt is, úgy annak megbízhatósága a tünetek súlyosságával arányosan nő. De előfordulhat olyan is, hogy a kutya valami más betegség miatt köhög, vagy egyéb okból szenved szívbetegségben, vagy rutin vizsgálat során bukik ki a pozitív teszt, és még semmiféle tünetet nem mutat a kutya. A szívférgesség kezelése komoly rizikóval jár és nagyon költséges is, ezért mindenképpen szükséges, hogy biztosak legyünk abban, hogy tényleg erről van szó, és nem valami másról. Tehát, úgy kell tekinteni a pozitív tesztre, mint a szívférgesség fennállásának alapos gyanújára. A gyanús esetet pedig bizonyítani kell, vagy azt, hogy igaz, vagy azt, hogy nem. A bizonyítás több lépcsős folyamat.

Első lépésként kell még egy további vérvizsgálat, ami a teszttel ellentétben nem a nőstény, kifejlett féregre adott immunreakcióra, hanem annak lárvájára közvetlenül irányul. A levett vérből egy cseppet mikroszkóp alá helyezünk, és figyeljük, hogy a friss vérben látható e bármilyen mozgás. Amennyiben lárvát tartalmaz a vér, a mikroszkóp látóterében erőteljes hullámzás látszik. Ez azt jelenti,hogy a vér mikrofiláriával, azaz a szívféreg lárváinak korai fejlődési alakjaival fertőzött. Ettől még mindig nem biztos,hogy ez a szívféregnek a lárvája, ugyanis lehet ez a sok szempontból hasonló, másik élősködő, a bőrféreg lárvája is. A kettőt egymástól elkülöníteni a bizonyítási sor második lépésével, a vérminta PCR vizsgálatával lehet. Ez lesz a döntő érv a szívférgesség igazolására, mert ez már nem a szervezet válaszreakciójaként termelt ellenanyagot fogja kimutatni, hanem magát a szívféreg lárvájának saját DNS-ét mutatja ki. Ha ennek eredménye is pozitív, akkor ki lehet jelenteni, hogy a kutya, sajnos – szívférges. Ha negatív (mondjuk azért, mert a szervezetben még nincsenek lárvák, vagy azért, mert valaki már korábban kezelte kutyáját szívféreg-lárva ellenes készítménnyel), akkor pedig egy újabb gyorstesztet kell végezni, hasonlót, mint a legelső, de most egy másik gyártótól, mint az első teszt idejében. Ennek érzékenysége is 90 % feletti, a kettő pozitivitása már szintén nagy valószínűséggel igazolja a szívférgesség fennállásának esetét. Ha ez a második teszt negatív, és a PCR vizsgálat is negatív, akkor jó eséllyel csak szimpla bőrférgességről van szó, nem pedig szívférgességről, ami jó hír, mert az nem annyira veszélyes a kutyára nézve (az embert viszont megfertőzheti ez utóbbi…).

Ha minden tesztünk és vizsgálatunk pozitív eredményt adott, akkor a következő fontos dolog, megállapítani azt, hogy mekkora kárt okozott kutyánkban eddig a szívféreg, ugyanis nagyon nem mindegy sem a kezelés, sem pedig a gyógyulás kilátásait nézve az esetleges szövődmények szempontjából. Ultrahang vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön az, hogy a szív szenvedett e valamilyen kárt a működésében,  látszik e benne már szívféreg vagy sem (nagyobb számú szívféreg jelenléte már látszik az ultrahangon, ugyanakkor, ha nem látszik, az nem jelenti azt, hogy nincs benne), illetve röntgenvizsgálatra, ami azt mutatja meg, hogy a szívférgesség egyik fő tüneteként jelentkező csillapíthatalan köhögés milyen fokú tüdőgyulladással társul.

A szív ultrahangos vizgsálata során jól látszik a kifejlett szívféreg a tüdőartériában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szívférgesség kezelése, a gyógyulás esélyei

Amennyiben  kiderül, hogy valóban szívférges a kutya, akkor először is fontos tudni, hogy ma már bizonyított, megbízható és működő protokoll létezik a sikeres terápiára. Vagyis, a szívféregsség gyógyítható, ha még nincsenek súlyos tünetek és elváltozások a szív morfológiájában és funkciójában. Ez a jó hír. A rossz hír viszont az, hogy legjobb esetben is hónapokig tart, veszélyes a kutyára nézve, és sajnos, nagyon költséges, több százezer forintos eljárásról van szó.  Így a kezelést meg kell fontolni, a rizikókat és azok minimalizálásának lehetőségeit alaposan meg kell érteni, az esélyeket mérlegelni, és ezek tükrében a megfelelő döntést meghozni.Ha a szívférgesség kiderül, és az alábbiakban részletezett terápia sikerre is vezet, akkor is visszamaradhatnak szövődmények, másodlagos betegségek, amelyet a szívférgesség közvetve váltott ki. Tehát, a sikeres, szövődménymentes gyógykezelés erősen időfüggő, azon múlik, hogy teljesen, vagy csak részlegesen sikerül-e meggyógyítani a kutyát, hogy mennyi féreg volt a terápia megkezdésekor a szívben, vajon dugig volt e tömődve már a szív, vagy még csak 1-2 kósza féreg élősködött e ott, illetve a szívizomzat mekkora kárt szenvedett eddig a pontig. Ezért is olyan fontos az évente ismételt szűrővizsgálat és a rendszeres prevenció.

Mik a rizikófaktorai a szívférgesség kezelésének?

Azt kell tudni, hogy szívféregsség esetén, a betegség fennállási idejétől függően, nagyszámú és nagyméretű féreg tartózkodik egyszerre, egyidőben a szív körüli nagyerekben (elsősorban a tüdőartériában), és magában a szív üregében. A cél ezeket elpusztítani, csakhogy, ha ezek egyszerre elpusztulnának, akkor ez  a nagyszámú döglött féreg szabadon szétszóródva a szervezetbe trombózist okozna aminek következményei súlyosak, prevenció nélkül végzetesek. Ezen felül, az elpusztult férgekből és lárvákból nagy mennyiségben szabadulnának fel különböző méreganyagok, amelyek súlyos mellékhatásokat idéznének elő súlyos reakciókat kiváltva, amiknek következményei szintén fatálisak. Ezért úgy kell pusztítani a szívférgeket és lárváikat, hogy ne, vagy csak minimálisan okozzanak kárt a kutya szervezetében, vagyis fokozatosan, lassan, az esetleges melléhatásokra előre felkészülve, és lehetőség szerint azokat előre megelőzve. Mindezt persze folyamatos kontroll és maximális elővigyázatosság mellett.

Ha a kezelés zöld lámpát kapott, akkor a következők szerint kell eljárni:

  1. 1 hónapos doxycicklin kúrára van szükség emelt dózisban: a szívféreg szimbiózisban él egy Wolbachia nevű baktériummal, ezek kiirtására irányul a doxycicklin kúra. Ha ezeket nem pusztítjuk el, mielőtt nekiesünk magának a féregnek, akkor az elpusztult férgekből, lárvákból nagyszámú wolbachia is felszabadul, jelentős endotoxin hatást idézve elő. Erre az immunrendszer hasonló citokin viharral és hasonló hatásokkal reagálhat a tüdőben, mint a covid esetén. Ezért muszáj a wolbachiákat kiölni, mielőtt magát a szívférget pusztítjuk el.

2. Ezzel párhuzamosan a szívféregek lárváit is el kell pusztítani, hogy ezekből már ne fejlődjön ki további felnőtt szívféreg, és a továbbfertőzés meg legyen akadályozva. Erre a legalkalmasabb készítmények a moxydectin és selamectin hatóanyagot tartalmazó rácsepegtető oldatok. Egy ilyen kúrát a kezelés elején, egyet pedig 30 nappal később kell alkalmazni.

3. Miután lement a doxyciclin és a kétszer adagolt moxydectin kúra, már nem lesz sem wolbachia, sem pedig szívféreg lárva a szervezetben, továbbá a kifejlett szívférgek száma is megcsappant valamelyest a kiindulási állapothoz képest. A szívféreg lárváira hatékony moxydectin gyéríti magát a kifejlett szívférget is. Itt, a megkezdett kúra 60-ik napján kerül elő a nagyágyú, amely már magát, a kifejlett szívféreget fogja elpusztítani. Ez egy arzén tartalmú injekciós gyógyszer, amelynek hatóanyaga a melarsomin.

A melarsomint egyszer a 61-ik napon, másodszor rá 30 nappal, illetve harmadszor a második injekció után 24 órával kell beadni, így összesen három kúrára van szükség.

4. Ezek után, a szívférgek elpusztulnak, és néhány hónap alatt teljesen el is tűnnek a szervezetből az immunrendszer takarító munkájának köszönhetően. A kutya szívféreg mentessé válik, és ha a 6 hónappal később megismételt gyorsteszt eredménye negatív, és nem alakultak ki visszafordíthatatlan szövődmények, akkor gyógyultnak tekinthető.

A szívféregesség kezelésének rizikói, a kockázatok minimalizálásának lehetőségei

A doxyciclin 30 napos adagolása májkárosodást idézhet elő – ezért a kúra előtt, közben és után fontos vérvizsgálattal ellenőrizni a máj állapotát, és fontos májvédő gyógyszereket alkalmazni ezek elkerülése, és a máj regenerációjának érdekében. Hányást, hasmenést is előidézhet, ezt hányingercsillapító gyógyszerekkel, bélflóra stabilizáló gyógyszerekkel lehet ellensúlyozni, továbbá fotoszenzibilizáló (azaz fényérzékenyítő) hatása is van, így fontos a kutyát a direkt napsütéstől védeni, ellenkező esetben súlyos bőrgyulladása lehet.

A moxydectin alkalmazása, az elpusztult lárvák révén allergiás reakciót okozhat, ezt rövid hatású, emelt dózisú szteroiddal kell megelőzni, ez utóbbi viszont gyomorbántalomhoz, akár fekélyhez is vezethet, ezért gyomorvédő is kell a kúra során.

Maga a melarsomin, ami a kúra lényegét jelenti, fájdalmas, erősen szövetizgató, csípős injekció, amit csak altatásban lehet beadni, szigorú monitorozás mellett. Hatására a szívférgek elpusztulnak és szétszóródnak a szervezetben, trombózist, érbelhártyagyulladást okozva – itt egyrészt nagyon szigorú mozgáskorlátozás (ketrecnyugalom), másrészt véralvadásgátló készítmények adagolása szükséges. És amint fentebb írtam, ezt a procedúrát 3-szor kell ismételni…

Összefoglalva:

30 nap doxyciclin, májvédő, gyomorvédő, két alkalommal ismételt moxydectin szteroid árnyékban, majd 3 melarsomin injekció altatásban, véralvadásgátlással, szigorú mozgáskorlátozással. Ennyiből áll a szívférges kutya kikezelése, szövődménymentes esetben. Elfajult szívizomzat mellett ezen felül valószínű, hogy a kutya egész életében szívműködést támogató gyógyszereket kell, hogy szedjen.

Mennyibe kerül mindez?

A szívféreg gyorsteszt 4-5 ezer forint, a következő PCR 15 ezer körül alakul. A doxyxciclin, moxydectin testtömeg függően 10-20 ezer között, a vérvizsgálatok alkalmanként 8-15 között, a kiegészítő májvédő, gyomorvédő, hányingercsillapító, szteroid még 10-20 ezer között alakul. A háromszor ismételt melarsomin a hozzá szükséges aneszteziával két-háromszáz ezer forint. Durván saccolva, 400 ezer forintból lehet megggyógyítani egy szívférges, maradandó károsodást még nem szenvedett nagytestű kutyát, durván három hónap kezelés alatt.

A megoldás – a szívférgességet meg kell előzni!

Aki idáig elolvasta, jól látja már, mennyire nehéz probléma ez a szívférgesség. Amilyen nehéz diagnosztizálni és kezelni a szívférgességet, annyira könnyű és egyszerű azt megelőzni! Havonta egyszer alkalmazott készítmények mellett, amelyekből többféle van, soha nem lesz szívférges a kutya. Ezért, mindenképpen a megelőzésen kell, hogy legyen a hangsúly! A szívférget szúnyogok terjesztik, a szúnyoginváziót, szúnyogcsípést megakadályozni nem igazán lehet, viszont a szúnyog által bevitt szívféreg lárváiból csak 6-8 hónap alatt lesz kifejlett féreg, tehát úgymond bőven van idő megelőzni a bajt még egy gyilkos szándékú szúnyogcsípés megtörténte esetén is. A hatékony prevenció tehát a szívféreg lárváira irányul.

A szívféregesség megelőzésére alkalmas készítmények:

Vannak tablettás és rácsepegtetős szerek, amelyekkel meg lehet előzni a szívféregességet. Tablettás formában kapható hatóanyagok, a milbemicimet tartalmazó Milbemax, Milprazon vagy Nexgard spectra (ez utóbbi kullancsok és bolhák ellen is hatékony), rácsepegtetős a moxydectint, selamectint tartalmazó Advocate, Moxyclear, Simparica trio és a Stronghold. Bármelyik ezek közül jól működik, de fontos tudni, hogy a milbemicin hatóanyagúakat napra pontosan kell adni! A moxydectint, selamectint nem kell annyira nagyon pontosan adagolni szélesebb spektrumuk miatt, de azért itt is a havonta való ismétlés az, ami szükséges a betegség elkerülése érdekében. A nagyszámú fertőzés miatt – egész évben, havonta! Ezen megelőzésre alkalmas készítmények ára, ugyancsak a kutya méretétől függően, havi 1500-5500 ft között alakul általában.

dr. Mérő Állatorvosi rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom körzetében. tel.: 06/30-5895402

(A szöveg az ismeretterjesztést szolgálja. Felhasználása, másolása, sokszorosítása, megjelenítése egyéb fórumokon – minden esetben a szerző írásban adott engedélyéhez, és az eredeti forrás megjelöléséhez kötött!)

A szívférgességgel kapcsolatosan egy remek, humoros (és nagyon morbid) összefoglalót készített egyik állatorvos kollégám, dr. Simanovszky Zoltán (aki „A Zállatorvos”-ként is közismert):