Szívférgesség

Mivel az elmúlt hetekben több esetben szívférgességet állapítottunk meg a rendelőben és több esetről szereztem tudomást állatorvos kollégáktól is, ezért fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a szívférgesség jelentőségére és a kezelés-megelőzés lehetőségeire.

A szívférgesség jelen van, veszélyes és egyre gyakoribb!

A szívférgesség egy nagyon veszélyes betegség, amely elsősorban a kutyákat érinti. Veszélye egyrészt abban rejlik, hogy eddig nagyon ritka volt Magyarországon, ezért még nem igazán terjedt el a köztudatban. Emlékszem, hogy pár évvel ezelőtt még valódi kuriózumként tette közzé egy-egy állatorvos kolléga az általa diagnosztizált szívférges kutya kórbonctani képeit, azonban az elmúlt időben jelentkező számos eset arra enged következtetni, hogy most már igenis jelen van, gyakorivá vált, és megkezdte végzetes tevékenységét a magyar kutya populációban is.

kifejlett szívférgek kutya szívében

kifejlett szívférgek kutya szívében

A szívférgesség veszélye és alattomossága másrészről abban nyilvánul meg, hogy a szívféreg fejlődésénél és jellegénél fogva tüneteket csak akkor okoz, amikor a kutya már súlyos beteg, és kifejlett férgek hemzsegnek a szívében és a szív környéki anatómiai területeken. A szívférgesség tünetei nem jellegzetesek, olyanok, mint minden más szívbetegség tünetei – fáradékonyság, köhögés, légszomj, hasvízkór, amely rövid időn belül a kutya pusztulásához vezet.

A szívférgességet rendkívül nehéz és költséges kezelni!

A legnagyobb problémát pedig az okozza, hogy egy diagnosztizált, valóban szívférges kutyát nem lehet csak úgy kezelni, mint más betegségeket. Vannak ugyan kiváló féreg ellenes gyógyszerek, amelyekkel azonnal el lehet pusztítani a szívben élősködő férgeket, azonban az elpusztult, nagy tömegű és nagyméretű férgek szétszóródnak a tüdő artériákban, ezáltal súlyos trombózist, embóliát- érelzáródást okozva a kutya halálát okozzák. Ezért ilyen nehéz dolog a szívférgesség. Nehéz feltételezni, körülményes megállapítani, és nagy kihívást jelent azt kezelni (a költségekről nem is beszélve…)

A megoldás – a szívférgességet meg kell előzni!

Viszont, a jó hír az, hogy amilyen nehéz diagnosztizálni és kezelni a szívférgességet, annyira könnyű és egyszerű azt megelőzni. Ezért tehát, mindenképpen a megelőzésen kell, hogy legyen a hangsúly! A szívférget szúnyogok terjesztik, a szúnyog inváziót megakadályozni nem igazán lehet. Viszont, a szúnyog által bevitt szívféreg lárvából csak 6-8 hónap alatt lesz kifejlett szívféreg, tehát úgymond bőven van idő megelőzni a bajt még egy gyilkos szándékú szúnyogcsípés megtörténte esetén is, ezért a hatékony prevenció a szívféreg lárváira irányul.

mikroszkóp alatt könnyen láthatóvá válik a szívféreg lárvája, ami még nem okoz tüneteket

mikroszkóp alatt könnyen láthatóvá válik a szívféreg lárvája, ami még nem okoz tüneteket

Többféle hatékony lárva ellenes készítmény van jelenleg forgalomban. Vannak rácsepegtetős (spot-on), és tablettás megoldások is. A szúnyogszezon eleje előtt egy hónappal, és annak vége után egy hónapig érdemes rendszeresen, havonta ellátni kedvencünket ezekkel a készítményekkel.

Ezek a készítmények a szívféreg lárváit pusztítják, megakadályozva, hogy azokból kifejlett féreg alakulhasson ki.  A kezelés előtt érdemes elvégeztetni egy tesztet, ami a vérből mutatja ki fertőzés esetén a kifejlett (nőstény) féregre adott ellenanyagot. A gyorsteszt a helyszínen (akár rendelőben, akár háznál) egy pár csepp vérből tíz perc alatt elvégezhető az arra alkalmas gyorsteszt-kittel.

Mi a teendő, ha kiderül, hogy szívférges a kutya?

Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, további vizsgálatokra van szükség a betegség végleges megállapítása érdekében. Speciális vérvizsgalatra, mellkas röntgenre, esetleg ultrahangra. Amennyiben  kiderül, hogy valóban szívférges a kutya, akkor a kezelést meg kell fontolni, és bizonyos stratégiai lépésekkel, alapos szakmai felkészültséggel meg lehet kísérelni. A kezelés során a lényeg a kifejlett férgek folyamatos, fokozatos gyengítésén, gyérítésén, és a további lárvák elszaporodásn van. Különféle gyógyszerek (speciális antibiotikumok, majd kifejezetten a szívférget pusztító hatású gyógyszer meghatározott protokoll alatt való adagolásával hetek, hónapok alatt elérhető a gyógyulás. A kezelés teljes ideje alatt a kutyának szigorú nyugalomban kell lennie, minél kevesebbet mozoghat, és számolni kell a „kemény” gyógyszerek hosszú időn át való adagolásának mellékhatásaival. A kezelés nehézkes, hosszadalmas és nagyon költséges lehet, de nem reménytelen. Számos sikeres esetről lehet olvasni az állatorvosi szakirodalomban, és mivel a betegség terjedőben van, várható, hogy a kezelési módszerek és a rendelkezésre álló eszközök is egyre jobbak, hatékonyabbak lesznek – idővel.

Továbbra is hangsúlyoznám, hogy a megelőzés egyszerű, érdemes igénybe venni a szívféreg szűrővizsgálatot a gyorstesztek által, és negatív eredmény esetén áprilistól novemberig havonta kezelni a kutyát.

A szívférgességgel kapcsolatosan egy remek, humoros (és nagyon morbid) összefoglalót készített egyik állatorvos kollégám, dr. Simanovszky Zoltán (aki “A Zállatorvos”-ként is közismert):

A Dr. Mérő – állatorvosi rendelőben a szívférgességre irányuló gyorsteszt ára 3500 Ft.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •