Duzzadt a kutya füle? Lehetséges, hogy othematóma

Viszonylag gyakori probléma, hogy a kutya vagy macska füle furcsán néz ki, olyan, mintha tyúktojásra hasonló alakot öltene, és nagyon fájdalmas az állat számára. Ennek hátterében legtöbbször a füllebeny bevérzése, vagyis szakmai néven – othematóma áll.

A füllebeny vérrel telt- othematóma

 

A probléma abból ered, hogy a füllebeny át van szűrve véredényekkel – erekkel, kapillárisokkal, és ha ezek közül egy vagy több megreped, akkor a vér beszivárog a füllebeny szövetei közé, a porcos rész és a bőr közé. De miért is repedne meg egy ér füllebenyben? Leggyakrabban a külső hallójárat gyulladása, az úgynevezett otitis externa okozza a fül rázását. Ennek hátterében elsősorban baktériumos, gombás vagy paraziták okozta fájdalom, viszketés áll, de állhat eleség-, vagy környezeti allergia is a tünetek mögött. Macskáknál különösen a fülatka az, ami állandó fül-viszketegséget, elhanyagolt esetekben fájdalmat okozhat.

 

vérrel feltelt füllebeny

Az othematóma során a fül külső, szabad szemmel is látható része, a fül lebenye feltelik vérrel, és ez a vér a lebeny porcos része és a bőr közé szivárogva kitölti azt. Ez nagy fájdalommal jár, hiszen a vér feszíti is a szöveteket, illetve a fül súlya is megsokszorozódik, ami biztosan zavarja a kutyát.

A füllebenybe szivárgott vér nem szívódik fel magától, nehezen alvad meg, és műtét nélkül csak nagyon lassan, hosszú hetek alatt gyógyul. A spontán gyógyulás viszont nem tökéletes, a füllebeny deformálódását eredményezi, hiszen a kialakuló véralvadék zsugorítja és torzítja a fül alakját, ami befolyásolni fogja annak állását is. Ez különösen az álló fülű fajtáknál okoz csúnya és maradandó elváltozást, az addig álló fül megvastagszik, csomóssá és nehézzé válik, így végül torz, göcsörtös tapintatú, és csavart kinézetű lesz. A lógó fülű fajtáknál esztétikailag nem okoz akkora mértékű deformálódást, mint az álló fülűeknél, azonban tapintatra a füllebeny érezhetően elveszti vékony, bársonyos jellegét, és helyette egy göcsörtös, csomós tapintatú fület fogunk érezni, aminek súlya is nehezebb. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy a megnehezedett füllebeny még jobban szűkíti a lógó fülű kutyák hallójáratát a megnövekedett súlya miatt, ami további hallójárat-gyulladásra hajlamosíthat.

az othematóma oka leggyakrabban a hallójárat-gyulladás okozta fülrázás

Az othematóma orvoslása:

A vérrel felduzzadt fülnek fecskendővel való leszívása sajnos nem oldja meg a problémát, mert a leszívás után hamarosan, a megrepedt erekből, újra vér fog a szövetek közé kerülni, és újra ugyanazt fogja eredményezni, a fül újra és újra feltelik vérrel.

Az othematóma sebészeti eljárással orvosolható. Sikeres műtét esetén, jó eséllyel, a fül sem fog deformálódni a későbbiekben, amennyiben időben kerül ellátásra, még mielőtt elkezdett volna kialakulni az alvadási folyamat.

az othematoma sebészi eljárással orvosolható

az othematóma sebészi eljárással orvosolható

A műtét lényege az, hogy a szövetek közé került vért egy nagyobb metszéssel ki kell engedni, majd a füllebenyt teljes terjedelmében, prés hatású varratok közé kell fogni néhány hétre, amely megakadályozza azt, hogy a fül újra felteljen. Erre többféle technika létezik. Nálunk a legjobb eredményt hozó eljárás során, apró szilikon csöveket varrunk a füllebeny belső felületének teljes terjedelmébe, nagyon sok helyre behelyezve azokat, hogy a lebeny teljes felszínét lefedjük. Ezek a varratok minimum két hétig kell, hogy nyomás alatt tartsák  a sérült füllebenyt, ameddig a megrepedt erek és kapillárisok begyógyulnak, s a varratszedés után már nem engednek több vért a szövetek közé.

a vérrel telt füllebeny felmetszése

prés hatású varratok behelyezése

 

a füllebeny teljes terjedelmébe

Természetesen nagyon fontos, hogy az othematóma eredeti okát is kiderítsük, konkrétan azt, hogy mitől rázta olyan hevesen a kutya vagy macska a fülét, hogy végül ezek az erek megrepedtek, amik a vérzést okozták. Minden esetben fontos tehát, a külső hallójárat-gyulladás okának feltárása és célzott kezelése, hogy a fülrázás megszűnjön, és ne ismétlődjön meg a jövőben az othematóma kellemetlen jelensége és az orvoslásához szükséges sebészeti beavatkozás.

varratszedés után

 

gyógyult füllebeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Az othematómák kialakulását a külső hallójárat-gyulladás megelőzésével, vagy ha már kialakult, akkor korai kezelésével lehet megelőzni. Amennyiben az tapasztaljuk, hogy kedvencünk feltűnően sokat rázza a fülét, esetleg tartósan ferdén tartja a fejét, füléből kellemetlen szag árad, vagy benne zavaros, nagy mennyiségű tartalmat látunk szabad szemmel, akkor minél hamarabb vigyük állatorvoshoz.

dr. Mérő Állatorvosi Rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom körzetében. tel.: 06/30-5895402

(A szöveg az ismeretterjesztést szolgálja. Felhasználása, másolása, sokszorosítása, megjelenítése egyéb fórumokon – minden esetben a szerző írásban adott engedélyéhez, és az eredeti forrás megjelöléséhez kötött!)