Veszettség elleni oltás macskáknak, kell-e, vagy sem?

Néhány gondolatot fontosnak tartok megosztani a macskák veszettség elleni oltásáról. Pont azért, mert a macskák veszettség elleni oltása jelenleg nem kötelező…

Annak, hogy a macskákat nem kötelező veszettség elleni beoltani elsősorban adminisztrációs oka van, hiszen a macskákat, kóborlásra való hajlamuk, és az önálló életre való alkalmasságuk miatt  sokkal nehezebb (vagyis inkább lehetetlen) nyilvántartani, mint a kutyákat, ami miatt az oltási kötelezettséget nem lehet „behajtani” a macskatartókon. Macskákat szinte lehetetlen befogni és gyepmesteri telepekre szállítani megfigyelés céljából, és a rókák esetén alkalmazott táplálékba rejtett veszettség elleni vakcinázás sem tud lakott környezetben működni.
Mindennek ellenére, mindenképpen javasolt a gazdával rendelkező, és főleg a „kijárós” macskáknak beadatni a veszettség elleni oltást is.

Ennek több oka is van:

Igazából sokkal esélyesebb, hogy egy kóborolni kedvelő vidéki macska a veszettség szempontjából leginkább aggályos állattal, rókával találkozzon, mint a kutya, illetve a macskák hajlamosabbak a verekedésre, sérülésekre is, mint a kutyák, ami miatt fogékonyabbak a veszettséggel való fertőződésre. A macskák sokkal inkább hajlamosak arra is, hogy akár játék miatt, akár más miatt, de megkarmolják, megharapják az embert, mint a kutyák. Ezért, a macskák végső soron könnyebben terjeszthetik a veszettséget, mint a kutyák.

Ezen felül van még egy szempont, amiről, akármilyen nehéz is, de beszélni kell:  ha egy emlős állat, pl. a macska  – megbetegszik valamilyen betegségben, ami idegrendszeri tüneteket okoz (pl. görcsökkel járó állapotot, mozgásban vagy viselkedésben megnyilvánuló zavarokat), és nincsen beoltva veszettség ellen, továbbá ez az állat érintkezésbe került emberrel – akkor , ha állatorvoshoz kerül, az állatorvosnak feltétlenül gondolnia kell arra, hogy ez az állat esetleg veszett. Ha a beteg és idegrendszeri tüneteket produkáló macska elpusztul ebben a betegségben, akkor a tetem veszettségre irányuló intézeti vizsgálata elengedhetetlen, hiszen a veszettség halálos, gyógyíthatatlan kór, és semmiképpen nem szabad rizikót vállalni vele kapcsolatban. Ha az ilyen macska intézeti vizsgálatra kerül, akkor bármennyire is szerette őt gazdája, még tisztességesen elbúcsúzni sem tud tőle, mert a tetem boncolásra kerül… Ha az állat túléli a betegséget, akkor is, hatósági állatorvosi megfigyelése indokolttá válik, ami körülményes, költséges, és mindenképpen kellemetlen dolog. Mindez megelőzhető akkor, ha a macskát veszettség elleni oltásban részesítjük.
Hasonló történetben egyébként nekem is volt részem. Egy görcsölő, enni -inni képtelen házi macskát hoztak be hozzám a rendelőbe. A macskát egyébként nagyon szerették gazdái, viszont az állat, a kezelés ellenére sajnos rövid időn belül elpusztult. A kezelés során két karmolást okozott nekem is, és a tulajdonosnak is. A macska nem volt beoltva veszettség ellen, kisgyerekekkel is érintkezett otthon, így intézeti vizsgálatra került sor. Engem is és a macska tulajdonosát is veszettség elleni védőoltás sorozatban kellett részesíteni, amit összesen öt alkalmommal kellett megkapnunk. Minden alkalommal ki kellett várni a sort a háziorvosi rendelőben, amire ráment öt délután. És a macska gazdái még el sem búcsúzhattak tisztességes módon kedvencüktől… Szerencsére, az intézeti vizsgálat megállapította, hogy a macska nem volt veszett, de mindez a sok kellemetlenség, azon felül, hogy a macska elpusztult, megelőzhető lett volna a veszettség elleni oltás beadásával.

dr. Mérő Állatorvosi rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom körzetében. tel.: 06/30-5895402

(A szöveg az ismeretterjesztést szolgálja. Felhasználása, másolása, sokszorosítása, megjelenítése egyéb fórumokon – minden esetben a szerző írásban adott engedélyéhez, és az eredeti forrás megjelöléséhez kötött!)

Vélemény, hozzászólás?