Védőoltások macskáknak

cats-vaccination-orange

védőoltás macskák részére – többféle betegség ellen is tudunk védekezni

Macskákat elsősorban a macskanátha kórokozói, valamint a panleukopenia nevű betegség ellen javasolt oltatni. Az oltás kombinált oltásként van forgalomban, tehát egy oltás beadásával három különböző betegség ellen tudunk védekezni. Az első oltást 8 hetes korban, a másodikat 4 héttel később kell beadatni, majd évente egyszer kell megismételni.Egy további, súlyos és gyógyíthatatlan macskabetegség ellen tudunk még vakcinázással védekezni, mégpedig a macska-leukózis ellen. Ezt az oltást lehet egyszerre is beadatni a fent említett oltással, de lehet külön is. Szintén két oltásból álló alap-immunizálás, majd évenkénti ismétlés szükséges.

Bőrgombásodásra is létezik vakcina az arra hajlamos macskák részére, és a nagyobb létszámban tartott macska-állományok számára.

A macskák veszettség elleni oltása ugyan nem kötelező, de feltétlenül javasolt! Hogy miért, arról bővebben itt olvashat.

A külső és belső paraziták elleni védekezés lehetőségei megegyeznek a kutyáéval, azzal a fontos(!) különbséggel, hogy macskán kizárólag macskára kifejlesztett készítményeket szabad alkalmazni, mert a legtöbb kutyának való szer mérgező a macskára nézve.

Dr. Mérő állatorvosi rendelő, állatorvosi ellátás háznál és ügyelet Tata, Tatabánya, Komárom és Oroszlány környékén.

Vélemény, hozzászólás?