Vérnyomásmérés a kutya és macska praxisban

Ugyan kinek ne mérték volna már meg legalább egyszer az életében a vérnyomását?

Mindannyian ismerjük a régi, hagyományos higanyos vérnyomásmérőket valamint az újabb digitális változatokat is. Sokan saját maguk részére vásárolnak vérnyomásmérőt a patikákban, gyógyászati eszközöket forgalmazó boltokban. Gyakran mondjuk: „mindjárt felmegy a vérnyomásom”, „állított a vérnyomásán”. Ezek mind jól ismert kifejezések, amelyekkel érzelmi állapotunk vagy a velünk megesett történések hatásait szoktuk kifejezni. Mindez arra utal következtetni, hogy az emberek körében a vérnyomás fogalma, különösen a magas vérnyomásé, mélyen elterjedt a köztudatban.

Na de mi a helyzet a kisállatokkal? Míg egy általános orvosi vizsgálat során szinte egészen biztosan sor kerül a vérnyomás-mérésre, addig hányszor mérte meg az állatorvos kutyánk vagy macskánk vérnyomását? Nem sokszor. Ugye? Amennyire rutinvizsgálatnak számít a vérnyomásmérés a humán orvoslásban, annyira hanyagolt terület ez az állatorvoslásban. Miként lehetséges ez? Az állatoknak nincsen talán vérnyomása? Vagy az nem fontos? Nincsen egészségügyi jelentősége? Dehogynem! Akkor mi lehet az oka annak, hogy az állatorvos mégsem méri meg kedvencünk vérnyomását minden alkalommal, amikor felkeressük? Az alábbiakban próbálok erre választ adni:

 1. Az embereknél a leggyakoribb betegségek közé tartoznak a szív és érrendszeri megbetegedések, amelyeknek sokszor első jele lehet a kórosan magas vérnyomás (hypertonia) állandósulása. Amennyiben a magas vérnyomás időben megállapításra kerül, ezek a betegségek megelőzhetők, vagy súlyos szövődményei jelentős mértékben csökkenthetőek.  Az állatoknál ezek a betegségek jóval ritkábbak, így jóval kisebb jelentőséggel bír a vérnyomásmérés.
 2.  Míg egy embernél a vérnyomásmérés ma már egy nagyon egyszerű, alig egy percet igénylő művelet, ami a megfelelő készülékkel akár otthon, önállóan is elvégezhető, addig az állatok esetében a vérnyomásmérés jóval körülményesebb.
 3. Míg egy ember esetében a vérnyomásmérés pontos, alsó (diasztolés) és felső (szisztolés) értéket ad, addig a kutya és macskapraxisban egymás után többször ismételt mérés összevetése után tudunk nyilatkozni a vérnyomás valószínűsíthető értékéről, és inkább csak a szisztolés értéket tudjuk megadni, mert a szisztolés és diasztolés értékek nem különíthetők el jól egymástól.
 4. Más típusú eszközökre van szükség az állatorvosi praxisban, mint a humán orvoslásban a vérnyomás meghatározásához, és ezeket más és más módon kell használni, tehát a vérnyomásmérés művelete speciálisabb tudást és eszközöket igényel, mint a humán orvoslásban megszokott.
 5. Az állatok vérnyomásméréséhez az állaton kívül legalább két személy szükséges, egy, aki a mérést végzi, egy pedig, aki az állatot fogja, úgy, hogy a lehető legnyugodtabb körülményeket tudja számára biztosítani. Ennek különösen a macskák vérnyomás-mérése esetén van jelentősége.

Akkor most kell-e vagy sem vérnyomást mérni a kutyák macskák esetében?

A kisállatok vérnyomás-mérésének is nagy jelentősége van, és a megfelelő rutinnal nem igazán kell, hogy gondot okozzon a kivitelezése. Viszont, nincs szükség olyan pontos értékekre, mint a humán orvoslásban, hanem csak arra van szükség, hogy meg tudjuk állapítani, hogy egy állat vérnyomás-értéke normális-e vagy kóros.

Hol van tehát jelentősége a kisállatok vérnyomásmérésének?

Az alábbiakban felsorolok néhány olyan állapotot, ahol kifejezetten fontos tudni, hogy mi a helyzet kedvencünk vérnyomásával:

 • Amennyiben megtartott évágy mellett súlyvesztés tapasztalható
 • Minden elhúzódó vagy krónikus, belgyógyászati jellegű betegség lefolyása során
 • Olyan állapotokban, amelyeket fokozott vízivás és vizeletürítés jellemez
 • Hirtelen jelentkező látásromlás esetén
 • Amennyiben a szem szivárványhártyája elszíneződik
 • Macskák krónikus vesebetegségének megelőzése, lefolyása és nyomon követése esetén
 • Kutyák, macskák szívbetegségei esetén
 • Minden műtét alatt
 • Komolyabb baleset, sérülés, vérveszteség után  – néhány napon keresztül
 • Amikor az állat a vérnyomást is befolyásoló gyógyszereket tartósan szed

A vérnyomásmérés a fenti esetekben azért fontos, mert hozzájárul a pontos diagnózis felállításához, jobban meg tudjuk ítélni a betegség súlyosságát és a beteg állapotát, így hatékonyabban ki tudjuk alakítani a kezelési stratégiát, valamint jobban meg tudjuk ítélni a lehetséges kimenetelt is. A műtétek során pedig az altatási biztonság legfontosabb tényezője a vérnyomás monitorozása.

Hogyan történik a vérnyomásmérés az állatorvosi rendelőben?

Többféle módszer létezik a kutyák-macskák vérnyomás mérésére. A legpontosabb eljárás az ún. invaziv vérnyomásmérés, amikor is egy nyomás-érzékelő kanült ültetnek egy artériába. Ez a kanül detektálja a vérnyomást, értéke pedig egy monitoron jelenik meg. Az eljárás pontos, de nyilvánvalóan, a rutin rendelői vizsgálatok során nem kivitelezhető. Egy másik módszer a doppleres vérnyomásmérés. A Dr. Mérő állatorvosi rendelőben, és a legtöbb állatorvosi rendelőben ahol vérnyomásmérést végeznek, ez a módszer terjedt el – kivitelezhetősége, pontossága és elérhető eszközigénye miatt.

A doppleres vérnyomásmérés

Működési elve a következő: két külön szerkezet összehangolt működésével tudjuk meghatározni a vérnyomást. Az egyik, egy pumpából, felfújható mandzsettából és egy mérőórából álló szerkezet, a másik pedig egy doppler készülék, amely a vér áramlását hallhatóvá teszi. Először felhelyezzük a dopplerkészülék érzékelő fejét (amely kb. akkora, mint egy nadrág gomb) az állat alkar-artériájára.

a mandzsettás vérnyomásmérő feladata az artériát elszorítani majd felengedni és a nyomás pillanatnyi értékét kijelezni

a Doppler készülék feladata az áramlást hallhatóvá tenni

 

a vérnyomást a lábtő hátulsó részén mérjük

Akárcsak a humán vérnyomásmérés során, az alkart egy mandzsettával körülöleljük (ennek mérete az állat alkar-átmérőjétől függ), majd ebbe levegőt pumpálva az artériát elszorítjuk. Az elszorításhoz a mandzsettába pumpált levegő nyomását egy mérőórán tudjuk detektálni. Miután az órán látható értéket 300-as értékre emeltük, a pumpálást abbahagyjuk és a mandzsettából a levegőt lassan, egy állítható szelepen keresztül engedjük távozni. Ekkor a mandzsetta szorítása lazulni kezd. Közben folyamatosan figyeljük a mérőórán csökkenő értéket jelző mutatót. Amint enged a mandzsetta, a vér nyomásától függően nyílik meg újra az elszorított artéria, és tér vissza a véráramlás is. A vérnyomás értéke az a szám lesz, amire akkor mutat a mutató, amikor először halljuk meg az áramlás surranó hangját a dopplerkészüléken.  Ezt az értéket feljegyezzük.  Mivel az állatok rendkívül élesen tudnak reagálni a környezeti ingereke (pl. fura hangokra), a vérnyomásuk is nagyon gyorsan változhat pillanatnyi izgalmi állapotuk függvényében. A legtöbb állat kifejezetten nyugtalan a vizsgálat elején, ráadásul a lábukat szorító mandzsettát sem mindig tolerálják könnyen. Ezért, hogy nehogy téves értékből vonjunk le messzemenő következtetéseket, a vérnyomásmérés műveletét többször kell ismételni, hogy azt jól be tudjuk határolni és minél pontosabban meg tudjuk határozni. Az első mérések után az állatok is le szoktak nyugodni, így gyakran előfordul, hogy az egymást követő mérések értéke csökkenő tendenciát mutat. Ezért, a vérnyomásmérést mintegy ötször egymás után ismételjük meg. Az eredményeket feljegyezzük, majd a végén, a legmagasabb és legalacsonyabb értékeket eltávolítjuk az összevetésből, és a maradék három érték átlagából fogjuk meghatározni a vizsgálat eredményét.

Az egészséges és a kóros vérnyomás-értékek  kutya és macska esetében

Kutyák, macskák normál vérnyomás értéke 80-160 Hgmm.

Műtéti altatás során a vérnyomás semmiképpen sem mehet tartósan 60 Hgmm alá, ellenkező esetben létfontosságú szervek károsodást szenvedhetnek. Ezért is fontos a műtétek során a vérnyomást folyamatosan monitorozni. Amennyiben a szakszerűen kivitelezett vérnyomásmérés 180 Hgmm feletti eredményt ad, de az állatnak egyébként nincsenek betegségre utaló tünetei, a mérést mindenképpen el kell végezni még egy-két napon keresztül. Ha az ismételt vizsgálatok eredménye is hasonló, akkor vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szükséges adni, és a magas vérnyomás hátterében megbúvó betegséget felderíteni és kezelni.

A leggyakoribb betegségek, amelyek magas vérnyomást eredményeznek: veseelégtelenség, pajzsmirigytúltengés (hyperthyrosis), Cushing kór, cukorbetegség.

Amennyiben a magas vérnyomás nem kerül időben megállapításra és kezelésre, az emberéhez hasonló szövődményekkel járhat: szívelégtelenség vagy szívizom elfajulás, szemelváltozások, agyvérzés, görcsök.

A magas vérnyomás kezelése vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segítségével lehetséges. Erre kutyáknál az ACE gátlók csoportjába tartozó, macskáknál a Ca-csatorna blokkoló gyógyszereket szoktuk alkalmazni. A megfelelő gyógyszeres kezelés esetén szemmel látható javulás várható a beteg állat általános állapotában. Azonban ekkor is fontos időről –időre, az állatorvos javaslata alapján, a vérnyomását időszakosan ellenőrizni, és az eredmények függvényében a kezelést fenntartani vagy módosítani.

Írta: dr. Mérő Gábor állatorvos

dr. Mérő Állatorvosi rendelő és ellátás háznál Tata, Tatabánya, Oroszlány és Komárom körzetében. tel.: 06/30-5895402

(A szöveg az ismeretterjesztést szolgálja. Felhasználása, másolása, sokszorosítása, megjelenítése egyéb fórumokon – minden esetben a szerző írásban adott engedélyéhez, és az eredeti forrás megjelöléséhez kötött!)